zagrebačka burza

CROBEX pada treći dan, Adris privlači pažnju ulagača

Bionic
Reading

Iako je trgovanje na domaćem tržištu kapitala u srijedu krenulo pozitivno, te su ključni dionički indeksi prvu polovinu dana proveli u zelenom, zaokret u drugoj polovini dana je u konačnici donio mješovitu izvedbu.

CROBEX je kliznuo 0,1 posto, što je njegov treći uzastopni dan blagog pada, dok je istovremeno uži indeks CROBEX10 zaključio sa neznatnih 0,02 posto plusa. Gubitnike je predvodio indeks građevinskog sektora koji je pao 1,4 posto, zbog 4,2 posto pada cijene dionice Ingre, što joj je priskrbilo titulu gubitnika dana. Dionički promet se blago oporavio u odnosu na skromno izdanje dan ranije, te je prikupljeno 1,2 milijuna eura prometa u redovnom trgovanju.

U fokusu investitora je bila povlaštena dionica Adrisa koja je na oko 290 tisuća eura prometa stagnirala cijenom, dok slijedi dionica Podravke koja je na 210 tisuća eura prometa oslabila 0,6 posto, nevezano za vijest o otvaranju gradilišta novog Podravkinog Transportnog centra. Dionica AD Plastika također nije uspjela izazvati snažniju reakciju tržišta na vijest kako je potpisala nove poslove sa Stellantisom vrijedne 36,5 milijuna eura, te joj je cijena stagnirala na tek nešto iznad 50 tisuća eura prometa.

Na strani gubitnika, uz već spomenutu dionicu Ingre, vrijedi izdvojiti i dionicu Medike sa 2,3 posto pada cijene, na prometu od 12,6 tisuća eura. Na strani dobitnika izdvaja se dionica Tekstilprometa sa skokom cijene od 5 posto, ali pri prometu od svega tisuću eura, dok od nešto likvidnijih možemo izdvojiti osiguravatelje Croatia osiguranje i Adriatic osiguranje čije su cijene dionica ojačale 2,1 posto i 1,9 posto.

Dobitnik dana  Tekstilpromet   +5,00%  210,00

Gubitnik dana  Ingra   -4,17%  2,30

CROBEX -0,08%  2.812,16