Zagrebačka burza

CROBEX i drugi dan u crvenom, promet potonuo

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala nastavilo je i drugi dan u crvenom, gdje su oba ključna dionička indeksa CROBEX i CROBEX10 oslabili oko 0,2 posto.

Sektorske gubitnike je predvodio indeks industrije koji je pao 0,9 posto, ali kao posljedica početka trgovanja bez dividende u dionici Ericsson Nikole Tesle, dok se na suprotnoj strani izdvaja indeks prehrambenog sektora CROBEXnutris sa 0,4 posto plusa.

Likvidnost je oslabila, te je u nedostatku blok transakcija ukupni promet iznosio svega 700 tisuća eura, što je najmanje u zadnjih deset trgovinskih dana. Svega su dva izdanja bila s prometom iznad 100 tisuća eura, i to povlaštene dionice Adrisa te Ericsson Nikole Tesle, obje sa oko 170 tisuća eura prometa.

Cijena dionice Adrisa je pri tome ojačala 0,3 posto, dok se dionicom Ericsson Nikole Tesle počelo trgovati bez prava na dividendu od 15 eura po dionici, pa joj se cijena sukladno tome korigirala 6,7 posto. Po prometu, daleko ispod ova dva izdanja slijedi dionica Spana, koja je na 68 tisuća eura prometa skočila 3,2 posto, što ju svrstava kao glavnog dobitnika među likvidnijim izdanjima, dok je kompanija obavijestila javnost o provedbi upisa pripajanja povezanih društava Ekobit i Bonsai.

Titula dobitnika dana ipak ide dionici Instituta IGH, koja je skočila 10,3 posto, ali na prometu od svega tisuću eura, dok je solidnu cjenovnu izvedbu imala i dionica Alpha Adriatic sa skokom od 4,8 posto, ali i uz nešto veći promet od 5 tisuća eura. Na suprotnoj strani, gubitnik dana je dionica Jadroplova, koja je potonula 5,3 posto, a slijedi Mon Perin sa 2,6 posto minusa, obje na prometu od oko 7,7 tisuća eura. Atlantska plovidba je objavila ishod javne ponude za preuzimanjem slobodnih dionica od strane Tankerske plovidbe, kojom je Tankerska ploviodba prikupila dodatnih 6,7 posto dionica, ali ta vijest nije izazvala reakciju tržišta.

Dobitnik dana  Institut IGH   +10,26%  12,90

Gubitnik dana  Jadroplov   -5,26%  9,00

CROBEX -0,24%  2.814,36