zagrebačka burza

Crobex u crvenom, usprkos pozitivnom sentimentu u Europi

Bionic
Reading

Pozitivan sentiment sa globalnih burzi, na krilima rezultata parlamentarnih izbora u Francuskoj, koji nisu tako loši kako su se ulagači plašili, nije se prelio i na domaće tržište kapitala.

Dionički indeks CROBEX je dan zaključio sa 0,3 posto minusa, uži indeks CROBEX10 upisao je i dubljih 0,6 posto minusa, a sektorske gubitnike predvodi indeks transportnog sektora sa 1 posto minusa. Jedini je padu prkosio indeks građevinskog sektora koji je porastao oko 2 posto, na krilima 3,5 posto porasta cijene dionice Ingre, što dionicu pozicionira među glavne dobitnike.

Trgovanje je prošlo bez blok transakcija, te je u redovnom trgovanju ukupno prikupljeno oko 1,2 milijun eura prometa, što je ispod prosječne likvidnosti u zadnjim tjednima, od oko 1,4 milijuna eura, ali opet ne tako loše s obzirom na početak tjedna i ljetnu sezonu.

Najlikvidnija je bila dionica Končara, koja je na 286 tisuća eura prometa upisala pad cijene od 2,3 posto, usprkos vijesti s kraja prošlog tjedna kako je kompanija potpisala gotovo 80 milijuna eura vrijedan ugovor o revitalizaciji hidroelektrane Vidraru u Rumunjskoj. Dio investitora se nadovezao na relativno mlaku reakciju tržišta na taj ugovor od petka, te odlučio na realizaciju kapitalnih dobitaka iz ranijih razdoblja. Po prometu slijedi dionica Ericsson Nikole Tesle, koja je na 265 tisuća eura prometa stagnirala cijenom, kao i sektorski srodna dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na oko 180 tisuća eura prometa pala 0,7 posto, zahvaljujući trgovanju pred sam kraj trgovinskog dana.

Gubitnik dana je bila dionica Jadrana koja je potonula 10,7 posto, ali na skromnom prometu od 2,6 tisuća eura, dok sa sličnom likvidnošću slijedi dionica Alpha Adriatic koja je izgubila 4 posto na vrijednosti. Od ipak likvidnijih gubitnika izdvaja se već ranije spomenuta dionica Končara sa 2,3 posto minusa. Dobitnike također predvodi hotelijer, dionica Liburnia Riviera Hotela sa skokom cijene od 5,3 posto, dok je solidnih 3,5 posto porasta ostvarila već ranije spomenuta Ingra.

Dobitnik dana Liburnia Riviera Hoteli +5,33% 356,00

Gubitnik dana Jadran -10,67% 1,34

CROBEX -0,31% 2.821,09