tržište kapitala

Zagrebačka burza: Mješovite izvedbe s nešto većom likvidnosti

Bionic
Reading

Srijeda je na hrvatskom tržištu kapitala bila u znaku mješovitih izvedbi glavnih dioničkih indeksa

CROBEX je drugi dan za redom zaključio u minusu, od 0,07 posto, a njegova uža inačica CROBEX10 je izgubila 0,11 posto. Suprotno njima, šira inačica CROBEXplus se zadržala u zelenom s plusom od 0,1 posto. Među sektorskim indeksima, građevinski i prehrambeni sektori su ostali nepromijenjeni, industrijski i transportni su ojačali 1,2 i 1,4 posto, dok je turistički sektor oslabio 0,4 posto nakon pada vrijednosti Mon Perina i Arena Hospitality Grupe.

I u srijedu je blok transakcija doprinijela nešto većoj ukupnoj dioničkoj likvidnosti. Ovog puta su se u blok transakciji našle dionice Atlantic Grupe a prikupile su skoro 319 tisuća eura.

Redovni promet je bio nešto viši u odnosu na prethodna dva dana ovaj tjedan i iznosio je 1,2 milijuna eura. Končar D&ST i Ericsson Nikola Tesla su se ponovno našli među najlikvidnijim izdanjima, oba s nepromijenjenom vrijednosti. Končar D&ST je prikupio 376 tisuća eura a Ericsson 165 tisuća eura. Slijedi ih AD Plastik čija cijena je također ostala nepromijenjena a koji je ostvario 162 tisuće eura prometa.

Nakon što se u utorak našla među najvećim gubitnicima dana, u srijedu je nastao preokret pa je Tehnika odnijela titulu dobitnika dana s plusom od 5,3 posto, no uz vrlo skroman promet od svega 4,5 tisuće eura. Slijedi ju Jadran s rastom od 1,35 posto te Adris Grupa sa svojim povlaštenim dionicama i sa skromnijim dobitkom od 0,7 posto, a ova dva izdanja su ujedno i jedini preostali likvidniji dobitnici. U srijedu je 20 izdanja zadržalo iste cijene, dok je samo šest izdanja upisalo gubitke. Najveći je bio onaj od Tehnike (-7,14 posto), zatim Arena Hospitality Grupe (-1,22 posto) te Auto Hrvatske (-0,95 posto).

Dobitnik dana: Tehnika +5,26% 20,00

Gubitnik dana: Institut IGH -7,14% 11,70

CROBEX -0,07% 2.811,26

sve osim nogometa

Učitavanje...