tržište kapitala

Zagrebačka burza: Utorak u znaku negativnog raspoloženja, Končar u fokusu

Bionic
Reading

U utorak je na hrvatskom tržištu kapitala vladalo negativno raspoloženje investitora

CROBEX je skliznuo u crveno s minusom od 0,2 posto, slično kao i njegova šira inačica CROBEXplus. Uža inačica CROBEX10 je pak za isti postotak upisao rast te tako bio jedini dionički indeks u zelenom. Među sektorskim indeksima, najveći gubitak je upisao transportni sektor s minusom od 0,8 posto, kao rezultat pada vrijednosti Alpha Adriatica.

Ukupna dionička likvidnost je bila nešto viša u odnosu na dan ranije, zahvaljujući blok transakciji od 300 tisuća eura s dionicama Plave Lagune. U redovnom prometu je prikupljeno nešto malo ispod 1 milijun eura, ponovno s Končarom na čelu najlikvidnijih izdanja. Končar d.d. je prikupio skoro 202 tisuće eura a Končar D&ST 166 tisuća eura sa svojim redovnim dionicama. Prvi je ostvario rast vrijednosti od 1,6 posto, dok je drugi izgubio 4,2 posto na vrijednosti. Također se i Ericsson Nikola Tesla ponovno našao među najlikvidnijim izdanjima s prometom od 164 tisuće eura i nepromijenjenom vrijednosti.

Uz Končar d.d., samo su još tri izdanja upisali rast, no sa znatno skromnijim prometima. Redom su to: Croatia osiguranje s rastom od 7,14 posto kod povlaštenih dionica i 2,2 posto kod redovnih dionica te Adris Grupa s plusom od 2,5 posto kod redovnih dionica. Čak 14 izdanja je zabilježilo nepromijenjene vrijednosti, dok je njih 13 zaključilo u crvenom. Uz redovne dionice, Končar D&ST je također upisao pad i kod povlaštenih dionica, od 2,4 posto, a osim njega, među gubitnicima su se našli i Tehnika s padom od 5 posto te Alpha Adriatic s minusom od 2,3 posto.

Dobitnik dana: Croatia osiguranje +7,14% 1500,00

Gubitnik dana: Tehnika -5,00% 19,00

CROBEX -0,21% 2.813,33

sve osim nogometa

Učitavanje...