tržište kapitala

Zagrebačka burza: Kraj tjedna u pozitivnom raspoloženju investitora i s povećanom likvidnosti

Bionic
Reading

Nakon podosta mješovitih izvedbi i skromne likvidnosti prethodnih dana, kraj tjedna je donio pozitivno raspoloženje investitora i znatno veću likvidnost.

CROBEX je upisao rast od 0,32 posto, zaključio na 2.830 bodova i vratio sve izgubljeno u proteklih nešto više od mjesec dana. CROBEX10 je ostvario rast od 0,45 posto, dok je CROBEXplus ojačao 0,6 posto. Gotovo svi sektorski indeksi su zaključili dan u zelenom, od kojih je indeks transportnog sektora upisao najveći rast od 2,07 posto zahvaljujući pozitivnim izvedbama Jadroplova i Alpha Adriatica.

Jadroplov je prije par dana objavio da poduzima aktivnosti oko mogućeg povećanja temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica. Jedini sektorski indeks koji je u petak upisao pad je indeks turističkog sektora s minusom od 0,13 posto, nakon pada vrijednosti dionice Plave Lagune.

Ukupna dionička likvidnost od 4 milijuna eura je bila znatno iznad uobičajenih prosječnih dnevnih likvidnosti, zahvaljujući blok transakcijama dionicama Luke Ploče i Valamar Riviere, u ukupnom iznosu od 3,4 milijuna eura. Od toga je Luka Ploče prikupila skoro 3 milijuna eura. U redovnom prometu je ostvareno svega 700 tisuća eura, od čega je 150 tisuća eura prikupljeno dionicama Valamar Riviere a 103 tisuće dionicama Podravke. Oba izdanja su upisala rast i to od 0,4 i 0,3 posto.

Osim spomenutog Jadroplova, dobar dan su, među likvidnijim izdanjima, imali i Span s rastom od 4 posto, zatim Liburnia s plusom od 2,4 posto te Luka Rijeka s dobitkom od 1,9 posto. Svega tri izdanja su upisala pad vrijednosti, od kojih je najveća Plave Lagune od 1 posto a slijede ju Imperial Riviera, također s istim padom te Ericsson Nikola Tesla s minusom od 0,5 posto.

Dobitnik dana: Jadroplov                     +4,44%          9,40

Gubitnik dana: Plava Laguna             -1,05%         376,00

CROBEX                                               +0,32%    2.829,79

sve osim nogometa

Učitavanje...