Neven Spahija za tportal

Drmao je košarkaškim terenima, a sad 'ubija' s maslinovim uljem: Legendarni trener otkriva sve o svojoj strasti

28.03.2025 u 15:39

Bionic
Reading

Jedan od najboljih i najtrofejnijih hrvatskih košarkaških trenera, Neven Spahija, prije nekoliko dana je u New Yorku osvojio zlatnu medalju za najbolje maslinovo ulje svijeta u svojoj kategoriji. Maslinovo ulje danas je svjetski hit, tekuće zlato se cijeni više nego ikad, a ovaj fenomenalan uspjeh iskoristili smo za razgovor s jedinim hrvatskim trenerom ikad u NBA ligi.

Bez ikakve dvojbe, Neven Spahija najbolji je i najtrofejniji hrvatski košarkaški trener od osamostaljenja. Ovaj 62-godišnji Šibenčanin trenutačno je trener talijanskog prvoligaša Venezije, a u karijeri je vodio samu europsku elitu. U dva je navrata bio klupi ponosa Izraela, Maccabija iz Tel Aviva te slavne Baskonije, trenirao je i Valenciju, Lietuvos Rytas, Fenerbahče, Cibonu, Olimpiju, a pod njegovim vodstvom, hrvatska košarkaška reprezentacija je igrala najljepšu košarku još od devedesetih.

Na Eurobasketu u Beogradu 2005. bili smo na koračić od polufinala, ali u zadnjim sekundama ključnog susreta sa Španjolcima dogodio se notorni Luigi Lamonica, koji nam je pokvareno ugasio svjetlo i ukrao nadu da možemo do medalje. Nakon epske krađe Spahija nikad više nije želio biti izbornik, ali je zato kao jedini Hrvat obavljao trenerski posao u NBA ligi. Godinama je bio pomoćnik legendarnom Mikeu Budenholzeru u Atlanta Hawksima, a jednu je proveo i u Memphis Grizzliesima.

Čovjek koji je vidio sve

Kad s Nevenom Spahijom sjednete za stol i upalite diktafon, znate da je pred vama čovjek koji je sve vidio – i koji još uvijek ima štošta za reći. Elokventan, zanimljiv, prepun iskustva i interesantnih životnih priča, Šibenačnin je dar za svakog košarkaškog novinara koji želi čuti nešto drugačije, nešto dublje i nešto posebno. Međutim, ovaj put s Nevenom nismo razgovarali o kraljici igara, nismo je čak ni usputno spomenuli. Zanimalo nas je nešto posve drugo.

Naime, Spahija se već godinama bavi maslinarstvom i proizvodnjom vrhunskog maslinovog ulja u svom Danilu. Ljubav prema maslinama je najprije počela kao hobi, bez da se uopće i pomišlja na neki ozbiljniji komercijalni iskorak. Slavni košarkaški trener radio ga je isključivo za sebe i za svoje najbliže. Za gušt.

Ipak, ove godine Spahija se odvažio i poslao je svoje ulje na najveće natjecanje tog tipa na svijetu. NYIOOC (New York International Olive Oil Competition) najvažnijje i najcjenjenije natjecanje u svijetu maslinovih ulja. Svake godine privlači najbolje proizvođače iz više od 30 zemalja, a osvajanje zlatne medalje na ovom natjecanju smatra se najvećim priznanjem u industriji maslinarstva. Spahijino ulje je dobilo zlatnu medalju kao najbolje u svojoj konkurenciji na svijetu za 2025., a taj veliki uspjeh bio je povod za razgovor s trofejnim trenerom.

Nevene, koliku težinu ima ta zlatna medalja koju je vaše ulje dobilo u New Yorku? Možemo li reći da je NYIOOC, nekakav pandan Oscaru u filmu ili Emmyju u glazbi kad pričamo o maslinovom ulju?

Apsolutno. Riječ je o natjecanju koje se od 2013. održava svake godine u New Yorku, a sve zemlje svijeta, koje se bave maslinarstvom, tamo šalju svoje uzorke. I dalje natjecanje traje, i dalje pristižu uzorci i ocjenjuje se, a moje je ulje u svojoj kategoriji prepoznato kao najbolje na svijetu za 2025.

Otkud ljubav prema maslinarstvu?

To traje sad već više od 23 godine. Imam dva maslinika. Prvog sam posadio prije 23 godine, drugog prije 10. Taj prvi je, više amaterski, mali je. Drugi je ozbiljniji. Oba se nalaze u Danilu Gornjem. Ovaj drugi je prije desetak godina zasadila struka i dan danas se o njemu brinu agronomi. O njemu vodi računa moj rođak Miro Spahija, ali savjetima pomaže vrhunski agronom Karlo Rubelj.

Taj je maslinik podigao Davorin Pamić, čovjek koji je sad u mirovini, a bio je najveće ime što se tiče maslinarstva u cijeloj Županiji. Dakle, više od 20 godina se bavim ovim, to nije ništa novo, ali nikad se dosad nisam okušao na velikom natjecanju. Ovo je bilo prvi put i odmah je stigla zlatna medalja.

Kako ja zbog obaveza nisam mogao prisustvovati svakoj berbi, puno godina taj je posao obavljala majka Nevenka, a poslije je organizaciju preuzela supruga Mateja, Nažalost, zbog gustog kalendara tijekom košarkaške sezone, često nisam mogao biti prisutan na berbama, ali i to će se promijeniti kad završim karijeru.

Kad se zauvijek vratim doma, kad se prestanem baviti trenerskim poslom, puno ću se više posvetiti maslinarstvu. Stalno učim, educiram se, pratim trendove, a maslinarstvo je i moj hobi i moja velika strast. Imamo i posebno dizajniranu bocu i poklon kutiju.

Rekli ste da se u New Yorku kategoriziraju ulja i da se po tome ocjenjuju. U kojoj ste kategoriji vi uzeli zlato?

Postoje monosortna i višesortna eko-ulja. U mom slučaju se radi o kategoriji višesortnih ulja. Dakle, ja ne radim monosortna ulja, odnosno, ulja od samo jedne vrste masline. Koristim više vrsta maslina, s tim da u našem masliniku dominira stablo oblice, autohtone dalmatinske sorte.

Godinama ste živjeli i radili u Italiji i Španjolskoj, zemljama koje imaju višestoljetnu tradiciju maslinarstva. Koliko se ta ulja razlikuju od naših?

Puno sam naučio od vrhunskih maslinara koji su cijeli život u tome i koji žive od toga. Ono što sam u ovih više od 20 godina naučio, to je da maslinu treba pošteno tretirati i nakon berbe odmah je poslati na hladno prešanje. Tada možete biti sigurni da ćete dobiti vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje. Dakle, kao i u svemu, i u maslinarstvu ako želite raditi vrhunski posao, onda morate imati pošten pristup.

Ima sve više maslinara koji su u taj posao ušli puno dublje od mene, koji su doslovce svaki dan na maslinicima. Ja za to, barem zasad, nemam vremena i trenutačno ne mogu raditi monosortno ulje jer nemam ni toliko stabala da bih mogao proizvoditi dovoljno vrhunskog ulja od samo jedne sorte.

Također, nemam ni vremena baviti se ranim berbama. Mi u pravilu beremo masline u drugoj polovici listopada. Danas ima dosta maslinara koji se bave ranim berbama. Te berbe nemaju veliki radman, odnosno, veliku količinu, ali ta su ulja u pravilu analitički kvalitetnija. Međutim, to ne mora puno značiti jer kad je u pitanju namirnica, sve je stvar ukusa. Analiza ulja će kasnije objasniti zašto je neko ulje bolje ili lošije, ali na kraju će uvijek presuditi vaš osobni ukus.

Kakvo je vaše ulje, jače ili slabije te zbog čega je baš ono proglašeno najboljim na svijetu?

Naše ulje je definirano kao medium ulje s almond okusom. Svako ulje ocjenjuje dvadesetak sudaca na temelju takozvanog blind tastinga. Znači, svaki sudac dobije zatamnjenu plavu čašu s brojem i svoju odluku donosi isključivo na temelju mirisa i okusa. A ne na osnovu analize. Za moje ulje mogu reći da je primjereno za svaku hranu. Nije agresivno i ne dominira hranom. Postoje i vrhunska maslinova ulja koja izdominiraju svaku namirnicu, ali ja takva ulja ne želim raditi. Jednostavno želim da moje ulje bude dostupno svakoj vrsti hrane.