tržište kapitala

Zagrebačka burza: Skromnija likvidnost u nedostatku blok transakcije

Bionic
Reading

Nakon dva dana pada, u četvrtak je CROBEX ostvario rast od 0,34 posto, a njegova uža inačica CROBEX10 nešto veći rast, od 0,5 posto

S druge strane, CROBEXplus je skliznuo u crveno za svega 0,02 posto. Kao i dan ranije, sektorski su indeksi zaključili na suprotnim stranama. Industrijski i transportni oslabili su 0,5 i 0,8 posto, dok su ostali upisali rast, od kojih je najveći onaj prehrambenog sektora od 0,54 posto, zahvaljujući porastu vrijednosti Podravke i Čakovečkih mlinova.

U nedostatku blok transakcija, ukupna dionička likvidnost bila je znatno niža od ostatka tjedna i iznosila je svega 758 tisuća eura. Ovotjedni se trend među najlikvidnijim dionicama nastavio i u četvrtak te su se tako opet Končar D&ST i Ericsson Nikola Tesla našli na vrhu, Ericsson sa 133 tisuće eura prometa i stabilnom cijenom, a Končar D&ST sa 109 tisuća eura prometa u redovnom izdanju te 88 tisuća eura prometa u povlaštenom izdanju, no oba s gubitkom od 0,63 posto. Ericsson se našao u segmentu za promatranje zbog Odluke Glavne skupštine o isplati dividende u iznosu od 15 eura po dionici.

Titulu dobitnika dana odnio je Vis s plusom od 2 posto, a slijede ga Dalekovod s rastom od 1,49 posto te Valamar Riviera s dobitkom od 1,2 posto. S druge pak strane, gubitnike predvodi Adriatic osiguranje s padom od 5 posto, a slijede ga Viktor Lenac s minusom od 2,73 posto te Lošinjska Plovidba s gubitkom od 1,15 posto.

Dobitnik dana: Vis                                         +2,00%        1,02

Gubitnik dana: Adriatic osiguranje                 -4,98%     420,00

CROBEX                                                         +0,34%  2.820,84

sve osim nogometa

Učitavanje...