KONSOLIDIRANO IZVJEŠĆE

Ericsson Nikola Tesla zabilježio pad dobiti: Jedan segment u plusu

24.10.2024 u 14:52

Bionic
Reading

Ericsson Nikola Tesla u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 11,9 milijuna eura, što je pad od 41,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi

Navode kako je do pada došlo dijelom zbog dodatno obračunatog jednokratnog troška poreza iz prethodnih godina, zbog naknadne promjene u tumačenju prihvatljivosti troškova za porezni odbitak. Dobit prije oporezivanja niža je 24,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznosi 18,8 milijuna eura.

Prihodi od prodaje iznose 168,1 milijun eura, što je smanjenje od 18,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, uglavnom zbog usporenih ulaganja operatora u mobilnu telekom infrastrukturu na domaćem tržištu, navodi se u izvješću.

Pad prihoda od prodaje operatorima na domaćem tržištu djelomično je, doduše, neutraliziran porastom prihoda od prodaje u segmentu Digitalno društvo, kao i na izvoznim tržištima u operatorskom segmentu te stabilnim poslovanjem na Ericssonovom tržištu.

Pali i prihodi od prodaje

Na domaćem tržištu prihodi od prodaje iznose 38,5 milijuna eura, što je pad od 52,2 posto. Iz ENT-a napominju kako su operatori fokusirani na monetizaciju 5G mreže te su usporili kapitalna ulaganja u mobilnu telekom infrastrukturu.

Na izvoznim tržištima (bez usluga za Ericsson) prihodi od prodaje iznose 25,2 milijuna eura i porasli su 20,8 posto. Na Ericssonovom tržištu prihodi od prodaje na razini su prethodne godine te iznose 104,4 milijuna eura.

Predsjednica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević je među ostalim izjavila kako je u prvih devet mjeseci u skladu sa strategijom nastavljena realizacija brojnih projekata na domaćem i izvoznim tržištima te su ostvareni prihodi od prodaje 168,1 milijun eura.

U usporedbi s istim razdobljem lani na smanjenje ukupnih prihoda od prodaje od 18,4 posto prvenstveno su utjecali manji prihodi na domaćem tržištu u području upravljanih usluga.