UZ blaži pad prihoda

Ericsson završio treći kvartal u plusu: Naglo skočilo jedno tržište

15.10.2024 u 12:27

Bionic
Reading

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson izvijestio je u utorak da je treće tromjesečje zaključio u plusu, uz blaži pad prihoda zahvaljujući dobrim rezultatima u Sjevernoj Americi

U razdoblju od srpnja do rujna Ericssonov neto prihod pao je za četiri posto, otprilike upola blaže nego u prethodna tri mjeseca, kliznuvši na 61,8 milijardi švedskih kruna (5,4 milijarde eura). Pad u ljetnom tromjesečju prati tempo smanjenja neto prihoda u ključnom odjelu opreme za mobilne mreže, na 40 milijardi kruna. U razdoblju od travnja do lipnja neto prihod odjela bio se smanjio za 11 posto.

Sjevernoameričko tržište bilo je i u ljetnom tromjesečju oslonac grupi, ublaživši 55-postotnim skokom prihoda oštar, 44-postotni pad u jugoistočnoj Aziji, Oceaniji i Indiji. Rast u Sjevernoj Americi odražava, između ostalog, povećanje prodaje u američkoj telekomunikacijskoj kompaniji AT&T-u, nakon prošlogodišnjeg potpisivanja petogodišnjeg ugovora vrijednog 14 milijardi dolara, rekao je u razgovoru za medije financijski direktor Ericssona Lars Sandstroem.

Prodaja u Indiji smanjila se pak ponajprije zbog normalizacije ulaganja nakon rekordne 2023. godine, objašnjavaju u Ericssonu. Dvoznamenkasti pad kompanija je bilježila i u sjeveroistočnoj Aziji, te u regiji koja obuhvaća Bliski istok i Afriku, za 31 odnosno 24 posto.

Naznake stabilizacije tržišta

'Vidimo naznake stabilizacije tržišta u cjelini, uz opetovani rast u Sjevernoj Americi koja je među prvima počela graditi mreže', rekao je izvršni direktor Borje Ekholm u priopćenju. U Europi prihod je blago porastao, a u ostalim regijama bio je niži nego prije godinu dana, što znači da je tržište za nas još uvijek 'izazovno', dodao je Ekholm.

Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodaja odnosno kupnja imovine, kompanija je treće tromjesečje zaključila s prilagođenom dobiti prije kamata i poreza od 7,3 milijarde kruna. U prethodna tri mjeseca bila je poslovala s prilagođenim gubitkom prije kamata i poreza od 11,9 milijardi kruna zbog 'nepovoljnog tržišnog okruženja' američke tvrtke za usluge u oblaku Vonage.

Ljetno tromjesečje Ericsson je zaključio s neto dobiti od 3,9 milijardi kruna, nakon neto gubitka od 11 milijardi kruna u razdoblju od travnja do lipnja. Prodaja u odjelu mreža trebala bi se stabilizirati u četvrtom tromjesečju zahvaljujući kontinuiranom 'dobrom' rastu u Sjevernoj Americi, istaknuo je izvršni direktor Ericssona.