podržimo održivo

HGK dodjelio nagrade za najbolja održiva poduzeća

09.09.2024 u 20:24

Bionic
Reading

Održivost nema alternativu i upravo je gospodarstvo ona pokretačka snaga koja je okosnica održivog razvoja, istaknuo je u ponedjeljak predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović na 5. konferenciji HGK "Podržimo održivo", na kojoj su dodjeljene nagrade najboljim održivim poduzećima

"Na pragu smo nove industrijske revolucije, ali i društvene evolucije koja će izmijeniti naš odnos prema novostvorenim vrijednostima, raspoloživim resursima i odnosima u društvu", kazao je Burilović, napominjući kako je tome posvećena ovogodišnja konferencija - transformaciji na djelu.

"Tvrtke koje prepoznaju dugoročne koristi održivosti poput veće otpornosti na tržišne šokove i privlačenja ekološki osviještenih potrošača bit će one koje će predvoditi ovu tranziciju", istaknuo je Burilović navodeći kako su autentičnost, transparentnost i stvarna posvećenost ključni za uspjeh. HGK je, kako je kazao, posvećena stvaranju povoljnih uvjeta kako bi održivost postala temelj našeg gospodarstva i društvenog djelovanja.

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković istaknula je da se održivost najčešće komentira u kontekstu zelenih ciljeva, ali kada se govori o tome treba razmišljati što to znači i u kontekstu gospodarskog napretka i socijalne pravednosti. Cijeli koncept održivosti počiva od osnovnog ekonomskog principa da su resursi ograničeni i da ih je zato potrebno što racionalnije i učinkovitije koristiti, rekla je Vučković navodeći kako održivosti nema ako uz očuvanje resursa neće biti i gospodarskog napretka i socijalne pravde.

Dodijeljene nagrade za održivo poslovanje

U sklopu konferencije dodijeljene su nagrade ESG rating HGK za održivo poslovanje drugu godinu za redom i to poduzećima koja su postigla najbolje ESG rezultate u šest kategorija - mala, srednja, velika i javna poduzeća, financijske institucije te nagrada za primjer održivog poslovnog modela. ESG rating je ocjena koja se dodjeljuje organizaciji za njezin pristup okolišu (Environment), društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance), a HGK ju je pokrenula prošle godine.

Dobitnik nagrade za najbolji primjer održivog poslovnog modela je tvrtka Končar - Distributivni i specijalni transformatori. U kategoriji ESG rating HGK za najbolju održivu malu tvrtku dobitnik je Premifab.

Siemens Energy je dobitnik u kategoriji najbolje održive srednje tvrtke. Dobitnik ESG ratinga HGK za najbolju veliku održivu tvrtku je tvrtka Muraplast. U kategoriji najbolje održive javne tvrtke dobitnik su Hrvatske ceste, dok je Erste banka dobitnica nagrade ESG rating HGK u kategorije najbolje održive financijske institucije.