LUKA BURILOVIĆ

Šef HGK: 'Podržavamo novi paket mjera. Ekonomija se vraća na tržišne postavke'

06.09.2024 u 14:56

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović komentirao je sedmi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena. Barilović kaže da HGK 'podržavamo sedmi paket mjera kojim se nastavlja štititi najranjivije skupine građana uključujući mikro i mala poduzeća'

Njegov komentar prenosimo u cijelosti:

'S obzirom na stabilizaciju cijena energenata i jenjavanje inflacije, pozdravljamo mjere Vlade koje idu u smjeru postupnog smanjenja subvencija za energente. Očekujemo da će u narednom razdoblju porasti svijest o potrebi racionalnije potrošnje energenata te očekujemo nastavak rada na smanjenju uvozne ovisnosti o energentima.

S trendom nastavka smanjenja subvencija, ekonomija se vraća na tržišne postavke, što je najbolji jamac investicijama i dugoročnoj konkurentnosti gospodarstva. Budući da je kumulativni utjecaj pandemije i agresije na Ukrajinu primorao Vladu na intervencije na početku, jednokratan i nagao povratak na tržišne cijene uzrokovao bi preveliki inflatorni pritisak od ovog postupnog. Bitno je da se dalje nastavi s ovakvom praksom postupnog ukidanja subvencija kako bi se ograničili inflatorni pritisci. Inflacija je u kolovozu iznosila svega 1,8 posto godišnje, stoga je pravi trenutak za početak smanjenja subvencija.

Moramo biti svjesni kako su u protekle dvije godine opskrbljivači i distributeri plina pretrpjeli značajan financijski pritisak zbog drastičnog rasta cijena plina i drugih energenata, kao i povećanih troškova poslovanja uzrokovanih inflacijom. Troškovi distribucije su porasli, dok su prihodi ostali ograničeni zbog reguliranih cijena. Istovremeno, troškovi za kompenzaciju tehnoloških gubitaka plina, koji su neizbježni zbog starosti mreže, također su rasli. Ovaj teret je uzrokovao smanjenje investicija u održavanje i razvoj mreže, što dugoročno može dovesti u pitanje sigurnost i pouzdanost opskrbe. Zbog svega toga HGK je u protekloj godini kontinuirano isticao važnost ulaganja u sigurnost i održavanje distribucijske i opskrbne mreže kao temelj stabilne energetske opskrbe.

HGK zastupa interese naših članica, no uvijek imamo u vidu i osjetljivost građana i činimo sve kako bi troškovni pritisci imali minimalan utjecaj na krajnje korisnike. Ovaj balans između ekonomskih interesa poslovnog sektora i zaštite potrošača ključan je za dugoročnu stabilnost. HGK podržava sve sudionike u energetskom sektoru kroz konstantan dijalog s Vladinim institucijama i regulatorima kako bi se našla održiva rješenja za budućnost energetske opskrbe.'