žele jaču potražnju

HUP hvali smanjenje deficita, ali traži ubrzanje reformi

27.07.2017 u 15:30

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocjenjuje u četvrtak kako su danas usvojene proračunske smjernice na tragu ranijih najava Vlade, pohvaljuje smanjenje deficita, ali upozorava kako treba raditi na jačanju konkurentnosti gospodarstva, odnosno ubrzanju priprema i provođenju reformi.

Vlada je u četvrtak prihvatila Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2018. – 2020 u kojima se prihodi državnog proračuna za 2018. godinu planiraju na razini od 127,9 milijardi kuna, a rashodi na 132,9 milijardi kuna, dok se deficit opće države projicira na razini od 0,8 posto BDP-a, uz stopu gospodarskog rasta od 2,8 posto.

‘Proračunske smjernice na tragu su ranijih najava Vlade. Pohvalno je što se deficit smanjuje, ali bismo voljeli vidjeti i više promjena na rashodovnoj strani proračuna kroz racionalizacije i reforme koje su i dalje na čekanju’, ističe se u komentaru HUP-a.

Poslodavci smatraju kako Hrvatskoj trebaju veće stope rasta i rast koji neće biti generiran primarno domaćom potražnjom.

‘Zato je ključno intenzivno raditi na poboljšanju uvjeta poslovanja i jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, odnosno na ubrzanju priprema i provođenju reformi’, ističu iz HUP-a. Napominju kako je porezna reforma imala pozitivnih učinaka, ali na njoj se ne smije stati te kako sadašnji rast treba iskoristiti za nužne promjene, jer ih je u trenutnim okolnostima lakše provesti.

‘Bez reformi i promjena nema ubrzanja rasta, a to znači ni nadoknađivanja velikog zaostatka za razvijenijim i uspješnijim članicama Europske unije’, zaključuje se u komentaru HUP-a.