dan na burzi

Kvartalni izvještaji potaknuli veću aktivnost investitora na burzi

Bionic
Reading

Na početku novog trgovinskog tjedna, s pristizanjem kvartalnih izvješća, aktivnost investitora je bila nešto veća u odnosu na prosjek proteklog tjedna uz mješovite izvedbe glavnih dioničkih indeksa. Nakon dva dana pada, CROBEX je u ponedjeljak ponovno zaključio u zelenom s marginalnim plusom od 0,09 posto

Njegove inačice, CROBEX10 i CROBEXplus zaključili su pak u crvenom, s minusom od 0,06, odnosno 0,05 posto. Sektorski indeksi su također zaključili s mješovitim izvedbama, među kojima je indeks prehrambenog sektora imao najveći pad od 0,6 posto a indeks transportnog sektora najveći rast od 0,9 posto.

Ukupna dionička likvidnost je ojačala u odnosu na prethodni trgovinski dan i iznosila je 2,2 milijuna eura. U fokusu investitora je bio Končar sa svim svojim izdanjima – KOEI koje je prikupilo 557 tisuća eura prometa i oslabilo 1 posto, zatim redovno izdanje KODT koje je na prometu od 302 tisuće eura ojačalo čak 7,6 posto te povlašteno izdanje KODT koje je prikupilo 241 tisuću eura i upisalo rast od 4,9 posto. Među njima se također našao i Valamar s prometom od 243 tisuće eura i plusom od 0,4 posto.

Končar D&ST je ujedno sa svojim redovnim izdanjem odnio titulu dobitnika dana (među likvidnijim izdanjima) a slijedi ga Atlantska Plovidba koja je ojačala 6,4 posto. Atlantska Plovidba je objavila Zahtjev dioničara Tankerske Plovidbe o sazivanju izvanredne glavne skupštine te prijedloga odluke o povlačenju dionica Atlantske Plovidbe s uvrštenja na uređenom tržištu. Zbog ovoga je vrijednosni papir stavljen u segment promatranja. Titula gubitnika dana odlazi Croatia osiguranju s padom od 3,7 posto. Loš dan su imali i AD Plastik s minusom od 3,1 posto te HPB s gubitkom od 2,9 posto.

Dobitnik dana: Končar D&ST +7,57% 1990,00

Gubitnik dana: Croatia Osiguranje -3,70% 1300,00

CROBEX +0,09% 3055,81