državna statistika

Manje turista u srpnju, blagi porast bilježi se u jednom segmentu

11.09.2024 u 10:06

Bionic
Reading

U komercijalnom smještaju u srpnju je boravilo 4,4 milijuna turista ili dva posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, ali su ostvarili blagih 0,5 posto više noćenja ili ukupnih 25,2 milijuna, od čega čak 93,1 posto strani turisti, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Među svim vrstama komercijalnog smještaja, najviše je registriranih turističkih noćenja, 57,1 posto od ukupnih u srpnju ili 14,4 milijuna ostvareno u odmaralištima i objektima za kraći odmor, što je jednako kao u lanjskom srpnju.

U tom je smještaju, poznato je, i najviše raspoloživih soba, apartmana i kamp mjesta, pa je tako bilo i u ovogodišnjem srpnju s 257 tisuća ili 60,5 posto od ukupnih 424 tisuće soba, apartmana i mjesta za kampiranje. Tu je opet bilo i najviše stalnih kreveta, 686 tisuća ili 61,5 posto od ukupnih 1,1 milijun u svim komercijalnim objektima.

Po broju noćenja, ali više nego dvostruko manje odnosno šest milijuna u srpnju 2024. slijede kampovi, koji su time u plusu od 0,6 posto u odnosu na srpanj 2023., dok su treći hoteli i slično sa 4,8 milijuna noćenja ili 2,3 posto više.

Domaćih puno manje nego stranaca u komercijalnom smještaju, ali s porastima

Iako su strani turisti činili većinu u komercijalnom smještaju, domaći turisti su, za razliku od stranih, ostvarili poraste od 7,2 posto u odnosu na lanjski srpanj, sa 377 tisuća dolazaka u taj smještaj, i od 8 posto, sa 1,7 milijuna noćenja.

Stranih je turista u komercijalne smještajne objekte u srpnju došlo četiri milijuna ili gotovo tri posto manje, a ostvarivši 23,4 milijuna noćenja zadržali su razinu iz lanjskog srpnja.

Turisti iz Njemačke su među strancima ostvarili najviše noćenja, 4,6 milijuna noćenja, ali je to i 4,2 posto manje nego lani, a slijede turisti iz Slovenije, Poljske, Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke, Nizozemske, Ujedinjene Kraljevine i Italije, iz koje je, još uz Austriju, Češku i Sloveniju u srpnju bilo manje noćenja nego lani, a iz ostalih zemalja porasti.

Prvih sedam mjeseci s porastima

Podaci DZS-a pokazuju i da je prvih sedam mjeseci 2024. za komercijalne smještajne objekte ukupno završilo s porastima, s 11,3 milijuna turista koji su došli u te objekte, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle 2023., te s gotovo 50 milijuna noćenja ili dva posto više.

Po županijama, najviše ili 30,6 posto ukupnih noćenja turista u prvih sedam mjeseci ostvareno je u Istarskoj županiji, koju sa udjelom od 19,2 posto ili 9,6 milijuna noćenja slijedi Splitsko-dalmatinska, te sa 8,1 milijuna noćenja ili udjelom od 16,2 posto Primorsko-goranska županija.

Od te prve tri, samo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo više noćenja nego u lanjskih sedam mjeseci, 4 posto više, dok je Istarskoj bilo 0,4 posto manje, a u Primorsko-goranskoj županiji 2,1 posto manje noćenja.