Gadan dan na burzi

Nijednom milijarderu jučer nije bilo mučno kao Jeffu Bezosu: Pogledajte koliko je izgubio

06.08.2024 u 17:31

Bionic
Reading

Bio je to loš dan na tržištu za mnoge od najbogatijih pojedinaca na svijetu - ali nijednom milijarderu nije bilo gore od Jeffa Bezosa

Dok je burza padala u ponedjeljak, cijene dionica Amazona pale su za pet posto - što je prevedeno u gubitak od 8 milijardi dolara za osnivača i izvršnog predsjednika tvrtke, prema Forbesovoj alatki za praćenje bogatstva u stvarnom vremenu, piše Quartz.

Bezos (60) ima procijenjenu neto vrijednost od 180,1 milijardu dolara, što ga čini drugom najbogatijom osobom na svijetu nakon izvršnog direktora Tesle Elona Muska. U 2019. Bezos je osiromašio 38,3 milijarde dolara nakon razvoda od spisateljice i filantropkinje MacKenzie Scott.

Poraz globalnog tržišta

Pad vrijednosti dionica Amazona - i posljedično Bezosovog bogatstva - rezultat je poraza globalnog tržišta. Počelo je s padom japanskog indeksa Nikkei 225 za 12%, što je njegov najgori dan od pada Crnog ponedjeljka 1987. godine. U SAD-u, Dow Jones Industrial Average futures pao je za više od 1000 bodova, ili 2,7%; S&P 500 futures pao je 3,6%; a fjučersi Nasdaq-100 pali su za 4,8%.

Krivac? Izvješće o zapošljavanju u SAD-u od petka je slabije od očekivanog, prema kojem su poslodavci u srpnju otvorili samo 114.000 radnih mjesta. Prema procjenama koje je sastavio FactSet, to je bilo daleko ispod 175 000 dobitaka koje su predviđali ekonomisti. Istodobno je nezaposlenost porasla na 4,3%, što je najveća razina u tri godine.

Usporavanje američkog gospodarstva

Te brojke ukazale su na usporavanje američkog gospodarstva i obnovile zabrinutost oko potencijalnog tvrdog prizemljenja - za razliku od mekog prizemljenja, kada središnja banka snižava inflaciju bez guranja gospodarstva u recesiju.

Nekoliko Bezosovih kolega milijardera također je zabilježilo privremeni pad svoje neto vrijednosti. Osobno bogatstvo izvršnog direktora Nvidije Jensena Huanga smanjilo se za 7,9 milijardi dolara, prema Forbesu. Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg izgubio je 7 milijardi dolara, dok su Musk i predsjednik Oraclea Larry Ellison izgubili 6 milijardi dolara.