Njemački zavod za statistiku javlja kako su potrošači su u ožujku morali platiti 16,7 posto više za čokoladu nego u istom mjesecu prošle godine. Najznačajnije povećanje cijena zabilježeno je kod čokolada (+25 posto). Ali, primjetno veće su i cijene ostalih čokoladnih proizvoda (+11,1 posto).
„Nasuprot tome, došlo je do neravnomjernog razvoja cijena konditorskih i poslastičarskih proizvoda", otkrili su statističari. Oni su u ožujku poskupili za ukupno 3,1 posto. To se prije svega odnosi na cijene pralina i bombonjera . Nasuprot tome, došlo je do malog pojeftinjenja žvakačih guma, gumenih bombona i sličnih proizvoda. Jaja su poskupijela za 2,5 posto. Usporedbe radi: cijene hrane u cjelini porasle su za 3 posto u istom razdoblju, prenosi Deutsche Welle.
I jaja skuplja za 38,5 posto
I srednjoročne usporedbe pokazuje jasno kako se za čokoladu 2024. godine je moralo platiti 40 posto više nego 2020. godine, s tim što je klasična čokolada poskupila za 32 posto, dok se za druge čokoladne proizvode moralo plati čak 46 posto više. Cijene slatkiša su u tom srednjoročnom razdoblju porasle za 29 posto, a jaja čak 38,5 posto. U te četiri godine je cijene hrane u cjelini povećana za 33 posto.
Krive su klimatske promjene
Razlozi za ova poskupljenja su prije svega klimatske promjene. Loše berbe su utjecale na cijene kakaa posljednjih godina. Periodi suša smjenjuju snažne padavine, prije svega u poljoprivrednim dijelovima zapadne Afrike. Drveće sa kakaom je sve podložnije napadima štetočina, koje se u takvim vremenskim okolnostima brzo i nesmetano razmnožavaju.
Početkom ovog tjedna je zapadnoafrička država Obala Bjelokosti, koja je najveći svjetski proizvođač kakaa, upozorila na opasnost od izostanka usjeva zbog prevelikih padalina. Berba se u toj zemlji odvija se od travnja do rujna. Prognoze govore o opasnosti od velikih kiša, pa u opasnosti nije samo količina usjeva, već i kvaliteta. A to onda na svjetskom tržištu znači novo povećanje cijene.