ogromna šteta

Posljedice požara u Osijeku: 'Nerealno je očekivati da nam je ostalo išta'

17.09.2024 u 19:25

Bionic
Reading

Požar koji je u nedjelju ujutro buknuo na prostoru Južnog predgrađa u Osijeku zahvatio je te uništio niz skladišta raznih tvrtki. Šteta je ogromna jer su prostori u potpunosti izgorjeli, kao i roba koja se skladištila u njima. Ozlijeđenih osoba nije bilo

'U prostoru tvrtke koji je bio u najmu, prema dostupnim informacijama, izgorjelo je doslovno sve, od zaliha robe do inventara i radne opreme. Doslovno sve što smo imali i stvarali 15 godina u poslovnici Osijek, koliko smo tamo prisutni. Više detalja znat ćemo kada uđemo u prostor nakon očevida, ali mislim da je nerealno očekivati da je išta ostalo netaknuto', rekao je o razmjerima požara u osječkoj poslovnici tvrtke Trea Trade njezin direktor Zoran Pilipović.

Riječ je o tvrtki iz Rijeke osnovanoj prije 22 godine, a bavi se proizvodnjom specijalnih alata i dodataka za bagere, kamenolome, brodarsku i drvnu industriju te specijalno i reparaturno zavarivanje novim tehnologijama.

'Štetu grubo procjenjujemo na 350 do 400 tisuća eura samo za spomenute zalihe, inventar i opremu, a o šteti kao udaru na poslovanje ne možemo precizno odgovoriti', sažima Pilipović.

Požar je buknuo u nedjelju ujutro, a osječki vatrogasci dojavu su dobili nešto poslije 3 sata. U intervenciji su sudjelovala 22 vozila i 78 vatrogasaca, a najveća borba vodila se da bi se spriječilo njegovo širenje na obližnju benzinsku crpku.

'U trenutku dolaska na požarište vjetar je puhao brzinom od osam metara u sekundi te se brzo širio kroz unutrašnjost objekata', rekao je zapovjednik osječke Javne vatrogasne postrojbe Goran Ivković.

  • +16
Požar u skladištu u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Tijekom gašenja požara dogodila se i eksplozija koja je odbacila dvojicu vatrogasaca, ali su oni nastavili gasiti, tako da nije bilo ozlijeđenih, istaknuo je u prvoj izjavi medijima.

Požar je izbio u prostoru u kojem se nalaze skladišta nekoliko tvrtki, među kojima su Lagermax i GLS.

'Šteta je velika, točno će se procijeniti idućih dana, ali odmah se može vidjeti da je velika, jer skladišta su gotovo u potpunosti izgorjela, kao i roba koja je tamo bila uskladištena', rekao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin po izlasku na mjesto požara.

  • +15
Posljedice požara u Osijeku iz zraka Izvor: Cropix / Autor: Marin Franov

Tijekom gašenja, napomenuo je, dogodile su se brojne eksplozije u jednom skladištu, a pretpostavljaju da se radilo o plinskim i bocama pod tlakom koje su eksplodirale zbog djelovanja vatre.

Tvrtka Trea Trade snašla se dalje za prostor te nesmetano nastavlja poslovanje u svojoj osječkoj poslovnici. Druge tvrtke čiji su prostori bili zahvaćeni požarom nisu se još oglasile o nastavku poslovanja.

  • +6
Požar u skladištu u Osijeku Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jvp Grada Osijeka