nove destinacije

Provjerili smo što stoji iza rasta prometa u Zračnoj luci Osijek i kakvi su im planovi

29.09.2024 u 08:47

Bionic
Reading

Osječka Zračna luka zabilježila je 33 posto veći promet u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu su odskočili u odnosu na konkurente. Provjerili smo što se to događa u Osijeku

'Do kraja lanjskog kolovoza kroz Zračnu luku Osijek (ZLO) prošlo je 24.026 putnika, a do kraja kolovoza ove godine taj broj iznosio je 32.076 putnika', sažimaju u brojkama iz osječke Zračne luke.

Tumače da je ove godine Ryanair počeo s letovima prema Londonu već u travnju, a lani su poletjeli tek u lipnju, pa ovo povećanje, kako navode, nije iznenađujuće.

'U usporedbi s većim zračnim lukama, ove brojke možda ne izgledaju značajno, no za nas su jasan pokazatelj da su naši potezi i odluke bili ispravni. Linije Croatia Airlinesa za München i Ryanaira za London bilježe konstantan i stabilan rast, što ukazuje na to da ih putnici prihvaćaju, a to je dobar temelj za daljnje razgovore o novim destinacijama', poručuju iz Zračne luke Osijek.

Ističu da je i ranijih godina bilo sličnih skokova, kao i padova.

'Na manjem broju putnika postotne promjene mogu izgledati dramatično. Međutim planiramo nastaviti ovaj pozitivan trend rasta broja putnika', dodaju.

Najveći broj njih bilježe na Ryanairovoj ruti London - Osijek, a slijedi linija Croatia Airlinesa prema Münchenu.

  • +3
Zračna luka Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Tijekom ljeta iz Osijeka se letjelo za London, München, Split, Dubrovnik, Zagreb, Rijeku i Zadar, a prema zimskom rasporedu ostat će međunarodna linija za njemački München te od domaćih ona za Zagreb, Pulu, Rijeku i Split.

'Stalno smo u razgovorima s aviokompanijama o uvođenju novih linija. Imamo listu željenih destinacija i ona se često mijenja ovisno o zahtjevima tržišta, osobito u ovim nesigurnim vremenima nakon pandemije, početka rata u Ukrajini, rasta cijena goriva i inflacije', odgovaraju na upit tportala te nastavljaju:

Nove linije

'Povijesno gledano, naša dijaspora gravitira njemačkim i švicarskim destinacijama poput Münchena, Stuttgarta i Züricha, a u novije vrijeme javlja se interes i za Berlin. Turistički gledano, ljudi iz našeg gravitacijskog područja često putuju u Istanbul, Barcelonu i Atenu. To su teme naših razgovora s aviokompanijama na dnevnoj razini. S naše strane konstantno ćemo vršiti analize takvih podataka i nastojati pokrenuti nove linije. Također moramo istaknuti - bez podrške lokalnih i nacionalne turističke zajednice, kao i naših vlasnika (Republika Hrvatska, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek) teško bismo mogli ostvariti te planove. Njihova podrška ključna je za razvoj Osijeka i istočne Hrvatske kao privlačne destinacije', zaključuju iz Zračne luke Osijek, a ona je trenutno u završnoj fazi izrade projektno-tehničke dokumentacije i pripremama za izvođenje radova na putničkom terminalu kojim bi se on proširio i reorganizirao.

Sam projekt gradnje obuhvatio bi dodavanje dva nova gatea te prilagodio kretanje putnika prema šengenskim pravilima. Istovremeno bi se ugostiteljski objekt preselio na novu lokaciju unutar terminala, izgradio bi se i uredio prostor za graničnu kontrolu te zaštitni pregled putnika, a proširio bi se i prostor za njihov prihvat. Odlazni gateovi dobit će trgovinu i mali kafić.

'Projekt je u skladu s načelima energetske učinkovitosti, pa će terminal dobiti novu fasadu te sustav grijanja i hlađenja. Na sjevernoj strani zgrade bit će postavljena vanjska nadstrešnica', odgovorili su iz Zračne luke Osijek.