sudska saga

Srbi odbili lex Agrokor, evo što o tome kaže Ramljak

31.08.2017 u 10:21

Bionic
Reading

Privredni sud u Beogradu odbio je zahtjev da poduzeća u Srbiji, koja posluju u koncerna Agrokor, prijeđu pod nadležnost lex Agrokora. Zahtjev je podnio Ante Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokor

U okviru hrvatskog koncerna u Srbiji posluju trgovinski lanac Merkator S, Frikom, Dijamant, Mg mivela, Kikindski mlin i Nova sloga. 

Nakon što je objavljeno da se u Srbiji ne može primjenjivati lex Agrokor to je kratko komentirao i izvanredni povjerenik Ramljak.

'Srbija još uvijek nije članica EU-a i njihove odluke su njihove odluke. Mislim da će svi vjerovnici biti namireni iz ukupne mase imovine koju ima Agrokor, bez obzira o kojoj se zemlji radi', kazao je nakon sastanka u Vladi, na kojem je upoznao premijera s odlukama uoči današnjeg Vjerovničkog vijeća.

Ramljak se krajem srpnja obratio Privrednom sudu u Beogradu sa zahtjevom da i za tvrtke u Srbiji vrijedi lex Agrokor.

Međutim njegov zahtjev je odbijen, a Politika navodi da im je ova informacija potvrđena u Privrednom sudu u Beogradu. List piše da je to samo nastavak pravne sage između Uprave Agrokora i ruske Sberbanke, kojoj ovaj koncern najviše duguje.

Tako je ruska Sberbanka Privrednom sudu u Beogradu i Privrednom sudu u Zrenjaninu podnijela zahtjev za zabranu raspolaganja imovinom Frikoma i Dijamanta. Početkom lipnja nadležni prvostupanjski sudovi u Srbiji donijeli su rješenja za određivanje privremenih mjera osiguranja. Time je povjerenik Ramljak praktično dobio zabranu 'otuđenja i opterećenja' u ovim kompanijama.

Ruska Sberbanka onemogućila je hrvatskoj državi da prilikom uzimanja novog kredita kao zalog stavi ove dvije srpske tvrtke, ali i da odlučuje o njihovoj eventualnoj prodaji. 

  • +17
Radni dan Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL