tragične posljedice

Albanka koja je skrivila nesreću kod Slanog puštena iz zatvora: Oglasio se brat preminulih

17.07.2024 u 10:35

Bionic
Reading

Albanka Klevisa Ymeri (29), koja je u travnju na Jadranskoj magistrali kod Slanog skrivila prometnu nesreću u kojoj su poginuli 21-godišnji Stjepan Đerek i 19-godišnja Katarina Đerek, puštena je iz istražnog zatvora da se brani sa slobode, odlučila je sutkinja Županijskog suda u Dubrovniku Dubravka Đivanović 10. srpnja.

Zbog ove odluke obitelj poginulih Kate i Stipe ogorčena. Odlučili su se stoga obratiti javnosti te pokrenuti potpisivanje peticije kojom traže pravdu za svoje najmilije, javlja Dubrovački list.

Kronologiju cijele priče objavio je na društvenim mrežama brat poginulih Viktor Đerek koji je naveo da je sutkinja u obrazloženju navela da: ‘Okrivljenica je državljanka Republike Albanije, nije ni rodbinski ni poslovno vezana uz RH, pa bi mogla, bude li se nalazila na slobodi, napustiti teritorij Hrvatske i ostati nesmetano živjeti i raditi u državi čija je državljanka jer Albanija nije članica EU i nije u obvezi izručivati svoje državljane (...) ‘Istražni zatvor se može ostvariti blažim mjerama i to određivanjem jamstva u iznosu od 70.000 eura u gotovom novcu koje, ukoliko bude uplaćeno, može zamijeniti istražni zatvor’.

'Oprostite, sutkinjo, ali nama nije jasno! Ako je istražni zatvor određen zbog opasnosti od bijega i izbjegavanja odgovornosti, kako je moguće da ta opasnost više ne postoji? Jamčevina ne osigurava kako dotična neće pobjeći i napustiti zemlju nelegalnim putem. Ova odluka ne pruža sigurnost ni pravdu, već joj omogućava da izbjegne odgovornost! Ovaj tragičan događaj ne smije proći neopaženo i bez pravedne kazne! Tražimo pravdu za naše najmilije i odgovarajuću kaznu za okrivljenu kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih tragedija. Našeg Stipu i Katu ništa neće vratiti, ali želimo pravdu za njih!,  napisao je Đerek.

Podsjetimo, nesreća se dogodila 9. travnja oko 20:40 kod Slanog  i u njoj su sudjelovala tri vozila. Do nesreće je došlo kada je Ymeri vozilom slovačkih registarskih oznaka započela nepropisno pretjecati vozilo ispred sebe, zbog čega je došlo do frontalnog sudara s osobnim vozilom makarskih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 21-godišnji Stjepan.

Uslijed sudara na mjestu događaja smrtno su nastradali Stjepan i Katarina, dok je Ymeri zadobila lakše tjelesne ozljede, priopćila je tada PU dubrovačko-neretvanska. Ona je 11. travnja puštena iz bolnice i uhićena, a 12. travnja je premještena u istražni zatvor.