PRAVNE DILEME

Čedomorstvo u Zagorju: Što je 'teško ubojstvo', a što 'privilegirano usmrćenje'

01.07.2024 u 19:28

Bionic
Reading

Sudac istrage je na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva Krapinsko-zagorske županije, odredilo istražni zatvor 22-godišnjakinji zbog osnovane sumnje na kazneno djelo teškog ubojstva iz članka 111. točke 2. Kaznenog zakona na štetu novorođenčeta. Kriminalist i odvjetnik pobliže pojašnjavaju okolnosti ovog kaznenog djela

Nakon ispitivanja okrivljenice, županijski DORH podnio je sucu istrage prijedlog za određivanjem istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog posebno teških okolnosti počinjenja ovog kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2., 3. i 4. ZKP-a). Sudac istrage prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i okrivljenici 30. lipnja 2024., odredio istražni zatvor po predloženim zakonskim osnovama, priopćili su iz DORH-a.

<<<Užas u Začretju: Majka ubila tek rođeno dijete, oglasio se DORH>>>

Kriminalist Josip Pavliček rekao je u Dnevniku Nove TV kako je očekivano da je DORH ovo djelo kvalificirao kao teško ubojstvo. Istaknuo je kako bi kvalifikacija 'privilegirano usmrćenje', opisana u članku 112. Kaznenog zakona, bila u primjeni ukoliko se u dokaznom postupku utvrdi da je za djelo postojalo, kako je rekao, opterećenje trudnoće.

Dodao je kako je imao susret s ovakvim krvnim deliktima te opisao kako svako ubojstvo ili smrtni slučaj imaju utjecaj na kriminaliste koji obavljaju dokazne radnje.

'Ubojstvo djece je slika koja ostaje za cijeli život', rekao je.

Odvjetnik Rafael Krešić za RTL je pojasnio okolnosti pod kojima državno odvjetništvo postupa u ovakvoj situaciji.

'Na početku svakog ispitivanja treba odmah odrediti je li osoba ubrojiva ili ne. Državno odvjetništvo odmah poziva vještaka da se očituje je li osoba ubrojiva i može li pratiti ispitivanje', rekao je.