izlaz s autoceste

Izbjegnuta tragedija; pijan udario u naplatnu postaju Otočac, nitko nije ozlijeđen

05.09.2024 u 09:25

Bionic
Reading

Izbjegnute su pogubne posljedice u prometnoj nesreći koja se u ponedjeljak oko 10 sati dogodila na izlazu s autoceste A-1 kod naplatne postaje Otočac

Prometna nesreća dogodila se kad je 68-godišnjak iz Zagreba upravljao osobnim automobilom zagrebačke registracijske oznake pod utjecajem alkohola (2,09 g/kg), te je uslijed alkoholiziranosti udario u rampu i prošao kroz naplatnu postaju, nakon čega je udario u odbojnu ogradu i zaustavio se, opisuje ličko-senjska policija u svojem priopćenju.

U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, a vozač je smješten u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, te mu je uručen prekršajni nalog.

Policijska uprava ličko-senjska i ovom prilikom upozorava na opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola. Već i male količine alkohola negativno utječu na sposobnost vozača, otežavaju mu zapažanje i usporavaju reakcije. Vozač postaje neoprezan i sklon kršenju prometnih propisa, umanjuje opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti.

Često vozači misle da su sposobni za vožnju, bez obzira na to što su konzumirali alkohol, no bitno je podsjetiti da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja.

Policija, stoga, savjetuje vozačima koji su konzumirali alkohol da ostave automobil parkiran na propisan način te pješače kako nikoga ne bi doveli u životnu opasnost, koriste javni prijevoz ili usluge taxija, a ako su u društvu se unaprijed dogovore tko će ostati trijezan i voziti natrag. Također, savjetuju da vozači koji su konzumirali alkohol zamole nekog trijeznog da ih odveze, ne sjedaju za upravljač vozila najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića.

'Vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu. U noćima povećanog rizika, poput vikenda, vozači trebaju voziti sporije i opreznije, bez obzira jesu li popili ili nisu', navode iz policije.