užas kod popovače

Načelnik o tragediji u vikendici: 'Vinari pribjegavaju raznim metodama... '

30.08.2024 u 20:17

Bionic
Reading

Završen je očevid u klijeti kod Velike Ludine u kojoj su jutros pronađena tijela trojice muškaraca, još nema službene potvrde o uzrocima smrti, a kriminalističko istraživanje kojim će se utvrditi sve okolnosti događaja se nastavljaju. Načelnik općine Velika Ludina, Dražen Pavlović, komentirao je tragediju za N1

Neslužbeno se doznaje da su trojica muškaraca u klijeti hladila mošt suhim ledom. Pretpostavlja se kako je došlo do reakcije s dušikom i oslobađanja ugljičnog monoksida (CO) što je prouzročilo trovanje trojice muškaraca.

'Vinari pribjegavaju raznim metodama da bi zaustavili vrenje mošta. Toplina pogoduje vrenju grožđa pa onda imaju razne metode kojima to zaustavljaju. Jedna od tih metoda je korištenje suhog leda kako bi se ohladio vinski mošt i zaustavilo vrenje', izjavio je Pavlović za N1.

'Izgleda da je krivac taj suhi led odnosno u podrumu. Podrum izgleda kao bazen i u njemu nema provjetravanja. Oni su prema mojim neslužbenim saznanjima sjedili u tom podrumu i tu je došlo do isparavanja suhog leda koji nije bio zatvoren. Dioksid istiskuje kisik i oni su ga udisali i vjerojatno je zbog toga došlo do gušenja sve trojice koji su tamo bili', zaključio je Pavlović.

Za Jutarnji list Pavlović je rekao da se u podrumu očito stvorila koncentracija ugljičnog dioksida i oni su vjerojatno udisali, ali kisik im nije dolazio u pluća i ostajali su bez zraka.

'Koliko znam, večer prije zvali su prijatelja da dođe do klijeti kako bi zajedno napravili taj postupak hlađenja grožđa suhim ledom. On nije mogao doći, a ujutro ga je nazvala supruga jednog od njih trojice jer nije došao kući, a trebao je ići na posao i nije se javljao na mobitel.

  • +7
U vikendici nedaleko Popovače nađena tri tijela Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Najvjerojatnije su sjedili vani i jedan od njih trojice prvi je ušao u podrum, udahnuo nekoliko puta i, s obzirom na visoku koncentraciju ugljičnog dioksida, pozlilo mu je i srušio se. Vjerojatno mu je drugi prijatelj pokušao pomoći pa se to isto dogodilo i njemu, a onda i trećem. To će vjerojatno utvrditi policija. Sva je sreća da i oni koji su došli kasnije nisu ušli u podrum jer su i oni mogli proći kao i oni', rekao je Pavlović.

ZA RTL Danas opisao je kako je izgledala intervencija hitnih službi. 'Jedna od žena od tih ljudi shvatila je da čovjek nije došao ujutro, trebao je ići na posao. Alarmirala je službe, pozvala jednog prijatelja s kojim je došla gore. Zatekli su ih da leže. Dobro je da nisu puno ulazili. Brzo su došle hitne službe i vatrogasci, koji su ušli s plinskim maskama i iznijeli suhi led', kazao je Pavlović.

Načelnika je tragedija jako potresla. Poznavao je dvojicu muškaraca. 'Pogodilo me, dvojica su sa mnom išla u školi. Moji vršnjaci, dobri, vrijedni ljudi. Imaju djecu, žene. Svakako će puno faliti', kazao je Pavlović. Dodao je da su preminuli muškarci '66 i '67 godište, dok je treći čovjek nešto stariji.

Policijska uprava sisačko-moslavačka je ranije danas priopćila kako je jutros u 6,30 sati zaprimila dojavu da su u vikendici na području Velike Ludine tri muškarca koja se ne osjećaju dobro. Nakon što je policija onamo došla, zatekla je beživotna tijela trojice muškaraca, a na njima nisu uočene vanjske ozljede. Na mjestu događaja obavljen je očevid kojim je rukovodila zamjenica županijske državne odvjetnice u Sisku u suradnji s vještacima Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ iz Zagreba.

Tijela su prevezena na odjel patologije sisačke Opće bolnice gdje će se obaviti obdukcija kako bi se utvrdio točan uzrok smrti, naveli su iz sisačko-moslavačke PU.

Inače, trovanje ugljičnim monoksidom česta je pojava u sezoni berbe grožđa i policija redovito objavljuje upozorenja da se prilikom ovih radnji osigura provjetravanje prostorija s moštom. Berbe grožđa u Moslavini počele su sredinom kolovoza, mjesec dana ranije od uobičajenog početka berbi.