Tragedija u malom lošinju

Rampa trajekta pala na mornare dok su je provjeravali: 3 poginula, doznalo se u kojem je stanju četvrti

11.08.2024 u 18:19

  • +12

Nesreća u trajektnoj luci Mali Lošinj

Izvor: Cropix / Autor: Sandro Puncet

Bionic
Reading

Danas oko 15:30 sati, u trajektnom pristaništu u Malom Lošinju dogodila se teška nesreća u kojoj su trojica mornara izgubila život

Iz Policijske uprave primorsko- goranske u nedjelju su izvijestili da su u nesreći na rivi u Malom Lošinju, pri padu rampe Jadrolinijinog motornog broda, poginule dvije osobe, a jedna je teško ozlijeđena.

Iz Jadrolinije su također priopćili da se u luci Mali Lošinj dogodila nesreća u kojoj su prema prvim informacijama poginula dva pomoraca Jadrolinije s broda Lastovo, dok je jedan teško ozlijeđen. On je helikopterom transportiran prema Rijeci, no izgleda da je i on podlegao ozljedama koje je zadobio.

"Nažalost, poginula su 3 pomorca od kojih je jedan vođa stroja te dvojica kormilara, a prvi časnik palube je teško ozlijeđen", priopćila je Jadrolinija.

Kako doznaje Večernji list, tragedija na trajektu Lastovo dogodila se nakon što je trajekt pristao u luku na Malom Lošinju. Nakon što su iskrcali putnike, provjeravali su nešto na rampi prije nego što su trebali pustiti nove putnike na ukrcaj. U trenutku dok su to obavljali, rampa je odjednom pala i poklopila ih, doznaje Večernji.

Oglasilo se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

"Nastavno na prve informacije s kojima raspolažemo, prilikom rada na Jadrolinijinom trajektu Lastovo u Malom Lošinju, danas u poslijepodnevnim satima došlo je do nesreće u kojoj su smrtno stradala tri člana posade Jadrolinije, dok je četvrti teže ozlijeđen.

Prije svega, željeli bismo izraziti žaljenje zbog ove strašne nesreće i sućut obiteljima preminulih osoba te nadu u oporavak ozlijeđenog člana posade.

Na mjestu nesreće, uz ostale službe, nalaze se i djelatnici nadležne Lučke kapetanije koji će provesti istragu o uzrocima ove nesreće, a na mjesto nesreće izaći će i djelatnici Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Još jedno izražavamo sućut zbog ovog strašne nesreće te ćemo o svim novim informacijama i uzrocima nesreće te rezultatima istrage obavijestiti javnost."

Priopćenje iz Jadrolinije

Ranije su se oglasili iz Jadrolinije i izrazili duboku sućut obitelji stradalih pomoraca.

"U velikoj žalosti moramo priopćiti kako se danas u luci Mali Lošinj dogodila nesreća u kojoj su, prema prvim informacijama, poginula dva pomorca Jadrolinije s broda Lastovo, dok je jedan teško ozlijeđen. Brod Lastovo održava državnu trajektnu liniju Zadar (Gaženica) - Ist - Olib - Silba - Premuda - Mali Lošinj te je u trenutku nesreće brod bio vezan u Malom Lošinju. Izražavamo iskrenu sućut obitelji stradalih pomoraca, Jadrolinija je duboko potresena ovim nesretnim događajem", kažu u Jadroliniji

Brod Lastovo održava državnu trajektu liniju Zadar (Gaženica) - Ist - Olib - Silba - Premuda - Mali Lošinj te je u trenutku nesreće brod bio vezan u Malom Lošinju.

Iz policije su izvijestili da slijedi očevid na mjestu nesreće kojim rukovodi zamjenik županijske državne odvjetnice iz Rijeke. U rasvjetljavanju tog događaja uz policiju sudjeluju i druge nadležne službe, kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do stradavanja te utvrdile sve relevantne činjenice, naveli su iz policije.

Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić za Danas.hr potvrdila je da je po jednog stradalog stigao helikopter. Iz KBC Rijeka doznaje se da pacijent još nije stigao u bolnicu.

"Za sad znamo da je dvoje ljudi smrtno stradalo, a treća osoba da ima ozljede. Koliko znam, upravo se pruža prva pomoć unesrećenom i prema mojim informacijama po njega je stigao već helikopter koji će ga prevesti u KBC Rijeka. Za sad nemamo više informacija, sama sam na Cresu i na putu prema mjestu nesreće", rekla nam je gradonačelnica.

Kako doznaje Jutarnji, preživjelom pomorcu među prvima u pomoć su pritekli lošinjski vatrogasci koji su se zatekli u blizini te su ga izvukli na obalu. Helikopterom promptno prevezen u riječku bolnicu, no njegovo stanje trenutno nije poznato.

Na putu za Mali Lošinj su i županijski državni odvjetnik i inspekcija. O strašnoj nesreći oglasit će se nakon provedenog očevida.

Ozlijeđeni Jadrolinijin pomorac stabilno, nije životno ugrožen

Član posade Jadrolinijina broda Lastovo, koji je u nedjelju teže ozlijeđen kada je u Malome Lošinju pala rampa broda, zaprimljen je u riječkoj bolnici, stabilno je i pri svijesti te nije životno ugrožen, doznaje se iz riječke bolnice.

"Možemo potvrditi da je pacijent zaprimljen u Kliničkom bolničkom centru Rijeka i da su započete mjere dijagnostičko – terapijskog zbrinjavanja", naveli su.