snimke zakonit dokaz

Sud odbio žalbu gradonačelnika Kutine Zlatka Babića

30.07.2024 u 14:00

Bionic
Reading

Visoki kazneni sud odbio je žalbu Zlatka Babića, gradonačelnika Kutine, te je potvrdio kako su audio snimke zakonit dokaz u prijedlogu optužnice protiv gradonačelnika Kutine i trojice gradskih vijećnika za kazneno djelo podmićivanje zastupnika.

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu o podizanju optužnice odlučivat će krajem rujna.

Zviždačica Adrijana Cvrtila u rujnu 2021. USKOK-u je prijavila gradonačelnika Kutine Zlatka Babića, tadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća Davora Kljakića te vijećnike Dražena Kindermana i Darka Kouseka.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu krajem prosinca 2022. podigao optužnicu protiv četvorice okrivljenika zbog kaznenog djela podmićivanja zastupnika i trgovanja utjecajem. Između ostalih dokaza priložene su i auto snimke koje je snimila Cvrtila.

Odvjetnici optuženih tražili su izuzeće audio snimaka, jer su smatrali kako su ti dokazi nezakoniti. Visoki kazneni sud odbio je žalbe optuženika i potvrdio rješenje Županijskog suda u Zagrebu kojim su odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje dokaza iz optužnice kao nezakoniti.

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu o prihvaćanju USKOK-ove optužnice protiv gradonačelnika Kutine i ostalih optuženih odlučivat će na ročištu zakazanom za 25. rujna.