mjera osiguranja

Šverceru 80 tona duhana sud privremeno oduzeo dvije oranice

16.07.2024 u 10:11

Bionic
Reading

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je na Uskokov prijedlog privremeno oduzimanje imovinske koristi u odnosu na osobu povezanu s jednim od devetorice okrivljenika osumnjičenih za krijumčarenje više od 80 tona duhana

Uskok je izvijestio da je istovremeno s pokretanjem istrage nad devet okrivljenika predložio sucu istrage određivanje privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi u odnosu na osobu povezanu s trećeokrivljenim, kako bi se onemogućilo da se otuđi ili optereti imovina za koju se sumnja da je stečena pranjem novca i čini izravnu imovinsku korist.

Tužiteljstvo je preciziralo da je zagrebački sud prihvatio Uskokov prijedlog te je u odnosu na osobu povezanu s trećeokrivljenikom odredio zabranu otuđenja i opterećenja dvije oranice u Rovišću, ukupne vrijednosti od najmanje 8000 eura.

U Uskoku ističu da se određivanjem te privremene mjere ostvaruje jedno od temeljnih načela kaznenog prava da nitko ne može zadržati imovinsku korist pribavljenu kaznenim djelom.

Uskok je prošlog petka izvijestio da je na temelju kaznene prijave koprivničko-križevačke policije pokrenuo istragu protiv devetorice, osumnjičenih da su u sastavu zločinačkog udruženja uvezli u Hrvatsku više od 80 tona duhana i oštetili državni proračun za preko devet milijuna eura.

Koprivničko-križevačka policija izvijestila je da se skupinu sumnjiči za zločinačko udruživanje, izbjegavanje carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja, nedozvoljenu trgovinu u sastavu zločinačkog udruženja te pranje novca.

Policija precizira da su osumnjičenici, od siječnja do srpnja ove godine, uvezli iz Slovačke preko Mađarske u Hrvatsku najmanje 81.510 kilograma duhana, nakon čega su obradili i prodali najmanje 62.987 kilograma duhana, čime su ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 1,2 milijuna eura, a koje su međusobno podijelili.

Uskok predložio pritvor za petoricu okrivljenika

Prema navodima Uskoka i policije, skupina je na taj način oštetila državni proračun za najmanje 9,3 milijuna eura neplaćenih trošarina.

U policiji i tužiteljstvu ističu kako je jedan od osumnjičenih radi zametanja tragova lažno prikazao da novac pribavljen nedozvoljenom trgovinom duhana proizlazi iz zakonitog izvora te je najmanje 38.800 eura uložio u kupnju vozila i nekretnina.

Skupina hrvatskih državljana uhićena je prošlog četvrtka u pet županija na sjeverozapadu Hrvatske i u Slavoniji, a policija je u pretragama pronašla veće količine duhana u listu i sitno rezanog duhana, novac te druge predmete koje povezuju s kaznenim djelima.

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja policija je podnijela kaznenu prijavu Uskoku te je osam osumnjičenika predano pritvorskom nadzorniku zagrebačke policije, dok se jedan osumnjičenik od ranije nalazi na izdržavanju kazne zatvora.

Uskok je sucu istrage predložio zagrebačkog Županijskog suda određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika.