priopćio uskok

Osumnjičena devetorka; kupovali duhan u Slovačkoj pa ga preprodavali u Hrvatskoj

12.07.2024 u 11:42

Bionic
Reading

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU koprivničko križevačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv devetorice hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja te pranja novca

Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., u razdoblju od siječnja do 10. srpnja 2024. u Hrvatskoj i drugim državama članicama Europske unije, povezali u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i više drugih osoba u cilju stjecanja nepripadne materijalne dobiti kupovinom većih količina duhana u listu u inozemstvu, njegovim unošenjem protivno Zakonu o trošarinama u Hrvatsku, a potom skladištenjem i preradom u sitno rezani duhan te njegovom prodajom na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj bez oznaka duhanskih markica Ministarstva financija, priopćio je USKOK.

U realizaciji navedenog plana I. i II. okr. su kupili najmanje 81,5 tona duhana u listu koji je uskladišten u Slovačkoj. Nakon toga je IX. okr., za dogovorenu novčanu naknadu koju su mu isplaćivali I. i II. okr., duhan preko Mađarske dovozio u Hrvatsku na područje Zagreba i Bjelovara. Tako je, uslijed neplaćenih trošarina, Državni proračun Republike Hrvatske oštećen za najmanje 9.304.366,50 eura.

Potom su V. do VIII. okr., prema uputama I. i II. okr., duhan pretovarivali u vozila koja su za tu svrhu pribavili VI. i VII. okr. te su ga prevozili u skladišta koja su prethodno osigurali i opremili za preradu duhana III. do VI. okr. gdje su ga zajedno s VIII. okr. prerađivali radi preprodaje na ilegalnom tržištu. Na opisani način okrivljenici su preradili i prodali najmanje 62,9 tona duhana za iznos od najmanje 1.259.740,00 eura, koji su međusobno podijelili.

Osim toga se osnovano sumnja da je III. okr., od 25. veljače do 28. lipnja 2024. u Zagrebu i Bjelovaru, novac koji je stekao nedozvoljenom trgovinom duhana, kako bi zametnuo trag i neistinito prikazao da proizlazi iz zakonitog izvora, najmanje 38.800,00 eura uložio u kupnju vozila i nekretnina.

USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika.