POKRENUTA ISTRAGA

USKOK otkrio detalje o bandi koja je dilala drogu po Dalmaciji: Vodio ih je građevinac

05.06.2024 u 10:46

Bionic
Reading

Uskok je, nakon policijske prijave, pokrenuo istragu protiv 15 hrvatskih i jednog slovenskog državljanina koje tereti da su se udružili zbog preprodaje većih količina kokaina, amfetamina, marihuane i heroina vrijednih preko milijun eura.

Istražitelji sumnjaju da su kaznena djela počinjena od lipnja 2020. do svibnja 2021. godine, u Hrvatskoj, Sloveniji te drugim zemljama članicama EU, s ciljem ostvarenja nepripadne materijalne koristi za sebe i druge kontinuiranom nabavkom, prijevozom, skladištenjem i daljnjom preprodajom kokaina, heroina, amfetamina i konoplje na ilegalnom narkotržištu.

Pripadnici zločinačkog udruženja su dogovarali nabavu, transfer i isporuku kokaina, heroina i amfetamina, potom su drogu iz Slovenije i Nizozemske dovozili u Hrvatsku, skladištili je u Splitu i Benkovcu, potom prepakirali i predavali drugim članovima udruženja radi daljnje prodaje. Nabavljali su i konoplju koju su preprodavali na području Splita i Zadra.

"Na opisani način je nabavljeno i preprodano najmanje gotovo 30 kilograma kokaina, 11 kilograma amfetamina, 35 kilograma konoplje te dva kilograma heroina, čime je zločinačko udruženje pribavilo nepripadnu imovinsku korist od preko milijun eura koje su međusobno podijelili. Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvanaestero okrivljenika", navodi se u priopćenju.​

U akciji su uhićeni 37-godišnjak, dvojica 45-godišnjaka, dvojica 40-godišnjaka, dvojica 41-godišnjaka, 32-godišnjak i 42-godišnjakinja​, dok se za tri osobe ​još traga.

Prema pisanu lokalnih medija uhićenu narkobadu je vodio nezaposleni građevinski radnik, a prije uhićenja istražitelji su probili šifrirane razgovore članova skupine vođene preko kriptiranih aplikacija.