Hrvatska svemirska tehnologija

NASA kupuje hrvatski izum

10.05.2013 u 13:06

Bionic
Reading

Hrvatska inovativnost ponovo pokazuje svoje svjetske domete. Američka svemirska agencija kupuje prava na defiblurirani protokontigulator, laički poznat kao alfametrovalnik, aparat čije je nacrte osmislio Stjepan Radić

Nakon hladnog rata, svemirska utrka usporena je, ali nije zaustavljena. Rusija, Kina, Europa i Brazil imaju svoje svemirske  programe koji se polagano razvijaju, a u zadnje vrijeme pojavili su se i prvi privatni svemirski letovi. Kako bi SAD mogao konkurirati svojim konkurentima, američka vlada povećala je godišnji proračun koji odvaja za NASA-u.

'Višak novca uložit ćemo u kupnju novih tehnologija koje su nam jako bitne za naše misije.
Prvi na popisu je defiblurirani protokontigulator, tehnologija koja nam je potrebna za aterofilitriranje ektoplanetoidne distorzije, bez kojih ne možemo poslati ljude na Mars', izjavio je Mike Quiff, voditelj NASA-inog odjela za razvoj tehnologije.


Defiblurirani protokontigulator je hrvatski izum, originalno napravljen za protonariranje elektroditirambne antidekubitacije. Njegov prvi nacrt osmislio je Stjepan Radić. Predsjednik seljačke stranke, bio je renesansni čovjek, poliglota, izumitelj i seksipilno punašan za svoja vremena. Radić je želio stvoriti aparat koji će pomoći seljacima u borbi protiv prirodnih nepogoda. Proveo je nekoliko godina radeći na defiblurirani protokontigulator, no nikad ga nije završio. Napravio ga je od primitivne trostruke jezgre, koja je spojeno 14-kilokvadni vitirin pretvarala u isopalavijalnu entrotrans.

'Kasnije su brojni znanstvenici razvijali tu tehnologiju koristeći je za vakumsko kalibriranje plazme i trofazne plazme.
No u proteklih 10 godina, primijenili smo osnove tehnologije kako bi supravodiče pijezoelektrične legure kristalizirali, time smanjili gravitacijsko trenje biotermalinka. To se jako svidjelo NASA-i, koja nema takvu tehnologiju', poručuje Miljenko Kovačevićić, direktor instituta za Aeroanaerobiju.

Ovo sigurno nije posljednji uspjeh hrvatske znanosti, no glavno je pitanje kada ćemo prestati prodavati naše ideje strancima i napokon započeti vlastiti svemirski program.