Njemački znanstvenici pozabavili su se pitanjem utječu li boje na naše osjetilo okusa. Nekoliko grupa u različito osvijetljenim sobama pilo je isti rizling, a zatim su ispitanici komentirali kakvog je bio okusa
Njemački psiholog dr. Daniel Oberfeld-Twistel sa Sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu otkrio je da je vino boljeg okusa ako se pije pri crvenom ili plavom osvjetljenju.
'Već je poznato da boja samog pića može utjecati na način kako mu doživljavamo okus', kaže dr. Oberfeld-Twistel.
Crveno i plavo svjetlo tjera nas da mislimo kako je bijelo vino bolje i skuplje nego isto vino pri zelenom ili normalnom osvjetljenju. Pri crvenom osvjetljenju također ćemo misliti da je vino i do jedan i pol puta slađe nego uz zeleno ili normalno svjetlo.
Znanstvenici su prije mislili da se radi o promjenama raspoloženja pod utjecajem osvjetljenja, no očito je da to nije sve. Dr. Oberfeld-Twistel kaže da se mora provesti još testova kako bi se shvatilo zašto točno boje utječu na okus vina.