RIJEDAK INTERVJU

Morrisey: Idiotska kultura me poništila jer pjevam o žrtvama terorista

10.09.2024 u 11:35

Bionic
Reading

Stephen Patrick Morrisey, bivši pjevač The Smithsa koji je nakon raspada tog benda nastavio s uspješnom solo karijerom, već duže vrijeme poznat je po svojim kontroverznim stavovima o društvu, politici i svijetu. U jednom od rijetkih intervjua koji je u posljednje vrijeme dao za britanske mainstream medije nakon što je postao korifej konzervativizma, pojašnjava stavove koji su, kako kaže, doveli do toga da ga 'idiotska kultura' strpa u zapećak

Morrisey je uvjeren da je razlog za njegovo kanceliranje album 'Bonfire of Teenagers' (Lomača tinejdžera), najavljen još prije tri godine, no još nije objavljen jer mu, tvrdi, izvršni direktor izdavačke kuće Capitol želi uništiti karijeru. Uvjeren je da je riječ o njegovom najboljem albumu, no tvrdi da je točan razlog njegovog progona tekst naslovne pjesme u kojemu progovara o terorističkom napadu na koncertu Ariane Grande u Manchesteru 2017., gdje su u detonaciji bombe u ruksaku poginule 22 osobe.

U tekstu pjesme Morrisey kaže da je obožavatelj Ariane Grande 'ispario', u refrenu ima stihove poput 'go easy on the killer' (nemojte biti strogi prema ubojici), a ima čak i referencu na Oasisovu 'Don't Look Back in Anger', za koju kaže da je pjevaju 'moroni'. 'Bombaški napad u Manchester Areni bio je naš 11. rujna. Ali u ovoj našoj tužnoj zemlji shvatiti puno značenje napada znači biti kriv i zato mi se zapovijed 'ne osvrći se u bijesu' uvijek činila podrugljivom, nikako riječima koje zazivaju društveni sklad', kaže Morrisey za Telegraph i nastavlja:

'Kontroverzan znači inteligentan, zar ne? Još uvijek smo u rukama idiotske kulture, posvuda je kamo pogledate. Naravno, jedan sam od prvih kojima su začepili usta jer sam se cijeli svoj život oslanjao na slobodu govora. Ne, ne bih uklonio naslovnu pjesmu jer ne bih napustio ubijenu djecu Manchestera. Njihovi duhovi svaki dan vape za sjećanjem i priznanjem', kaže Morrisey u svom tek drugom intervjuu u dugom nizu godina, nakon onoga koji je dao za konzervativni Fox News, medij koji otvoreno navija za Donalda Trumpa.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Fox News

Očito opsjednut temama slobode govora i kulture otkazivanja, Morrisey jamči da se nikad neće autocenzurirati jer autocenzura znači da su 'idioti pobijedili'. Dio krivice prebacuje na medije. Šefovi izdavačke kuće kažu da su zabrinuti da bi im The Guardian napravio pakao od života ako bi podržali bilo kakvu takvu društvenu svijest. Činjenica je da su pravi umjetnici u Engleskoj sada taoci ljudi koji se protive bilo kakvom alternativnom mišljenju. Najveća čudovišta su #BeKind ekipa — pokret na društvenim mrežama koji promovira empatiju — 'koji će vam razbiti lice ako se ne slažete s njima', uvjeren je Morrisey.

Na albumu se pojavljuju Iggy Pop i Flea iz Red Hot Chili Peppersa te Chad Smith, ali ne i Miley Cyrus, koja je tražila da se ukloni njezino obilježje. Morrisey, naime, već neko vrijeme antagonizira kolege glazbenike zagovarajući u svojim javnim nastupima javno djelovanje ekstremno desne stranke For Britain, čijeg je vođu Nigela Faragea nedavno opisao kao 'dobrog budućeg premijera'.

Ova izjava je i jedan od razloga zbog kojih je Johnny Marr, gitarist The Smithsa, navodno odbio lukrativnu ponudu velike menadžerske tvrtke AEG za ponovno okupljanje legendarnog mančesterskog benda. Svoje odbijanje Marr je potkrijepio objavom fotografije Nigela Faragea ispod spomenute objave. 'Don't look back in anger', kako bi rekao onaj drugi bend iz Manchestera koji se uspio okupiti, deviza je koja u slučaju Smithsa nikako ne može funkcionirati, barem dok Morrisey izgovara stvari koje izgovara.