SJAJNO MJESTO

25 razloga zašto je Norveška tako dobra za život

10.01.2014 u 14:40

  • +3

Norveška

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Bionic
Reading

Svi stanovnici Norveške u srijedu su teoretski postali milijunaši zahvaljujući državnom mirovinskom fondu u koji se slijevaju sredstva od nafte i plina. No to nije jedini razlog zašto je Norveška doista sjajno mjesto

Norveška je nesumnjivo jedno od najljepših mjesta na Zemlji. Ona je dom više prirodnih čuda nego što ih možemo zamisliti, a ima i fantastične gradove, fascinantnu povijest i jako sretne ljude, piše Huffington Post. Evo 25 razloga zašto je Norveška jedno od najboljih mjesta na svijetu.

Norveška je jedno od najsretnijih mjesta na svijetu. U prošlogodišnjem istraživanju Ujedinjenih naroda pod nazivom World Happiness Report Norveška je zauzela visoko drugo mjesto. U istraživanju je obuhvaćeno čak 156 zemalja, a u obzir su uzeti brojni čimbenici, kao što su očekivano trajanje života, zdravlje, slobode i socijalne potpore.

Norveška je stvarno sigurna zemlja. Stopa kriminala u Norveškoj nevjerojatno je niska, stopa ubojstava je također niska, kao i stopa pritvora.

Postoji zakon koji se zove 'allemannsrett'. 'Allemannsrett' doslovno se prevodi kao 'pravo svih ljudi', a označava 'slobodu lutanja'. Točnije, prema tom zakonu, svima su omogućena javna prava za pristup i prolaz kroz sve neobrađene zemlje. To znači da u Norveškoj možete bez ikakvih problema postaviti šator ili se prošetati svakim zemljištem koje nije označeno ili na kojemu se ništa ne uzgaja. Osim toga, zakonom je dopušteno brati plodove i bobičasto voće u prirodi.

Trolltunga je savršeno mjesto za fotografiranje. Trolltunga je jedno od onih savršenih mjesta na kojima se jednostavno morate fotografirati.

Baš kao i Kjeragbolten. Mala stijena stisnuta između dviju velikih stijena izgleda kao da lebdi u zraku, a najveća fora je to što na njoj možete stajati i, naravno, pozirati za nezaboravnu fotografiju. Gdje drugdje možete lebdjeti tisuće metara iznad čvrstog tla, i o to u pukotini planine?

Čak i urbana mjesta obiluju zelenilom. Kao što je u Oslu, norveškoj prijestolnici u kojoj se šumovita brda uzdižu iznad grada te nema riječi o betonskoj džungli.

Tvrđava Fredrikstad drevno je čudo. Stari skandinavski grad, tvrđava Fredrikstad smatra se jedinim od najbolje očuvanih.

Fjordovi. Fjordovi Norveške prirodna su čuda koja će vas ostaviti bez daha i nema šanse da se oduprete porivu da ih istražite.

Upravo iz Norveške dolazi pjesma 'The Fox' norveškog benda Ylvis.

U Norveškoj su neodoljive kućice za ribare. Ako poželite, u jednoj od njih možete i odsjesti.

Možete vidjeti ponoćno sunce. Prirodni fenomen – sunce koje se vidi 24 sata javlja se tijekom ljeta u sjevernoj Norveškoj koja je nalazi u arktičkom krugu. Ne samo da je ponoćno sunce nevjerojatan prizor, nego ono ostavlja i više sati za ribolov, veslanje, planinarenje i upoznavanje prirode.

Norveška je rodno mjesto skijanja. Rani znakovi modernog skijanja pronađeni su upravo u Norveškoj. Riječ 'ski' zapravo dolazi od stare nordijske mitologije i otprilike znači 'raspoloviti komad drveta'.

Norveška ima više jezera od Finske, koja se inače naziva 'zemljom od tisuću jezera'. Iako Finska broji više od 60 tisuća jezera, Norveška ih ima još više. U Norveškoj postoje tisuće jezera i sva izgledaju predivno.

Norveško jezero Hornindalsvatnet najdublje je jezero u Europi.

Norveška ima najduži tunel na svijetu.
Tærdal je dug 24,5 kilometara. Tunel je podijeljen u četiri tematska dijela kako bi prolazak kroz njega bio manje stresan za vozače, a vožnja traje 20 minuta.

Pogled s vrha brda Fløyen u Bergenu ostavit će vas bez daha. Do vrha brda možete stići uspinjačom Fløibanen, a pogled će vas sigurno osupnuti.

Možete vidjeti polarno svjetlo. Zanijemit ćete od ljepote, a za doista spektakularan pogled uputite se do otoka Lofoten.

Dvije riječi. Divlji. Sobovi. Osim toga, Djed Mraz onda sigurno nije daleko.

Još dvije riječi: polarni medvjedi! Njih ćete gotovo sigurno vidjeti tijekom izleta na otoke Svalbard.

Nacionalno piće je 'aquavit'. Bazirano na krumpiru koji je začinjen začinskim biljem. Vrlo je jako.

Možete skijati usred ljeta. Ski centar Stryn Summer otvara se u svibnju i pruža usluge skijanja tijek, srpnja ili čak sredine kolovoza, zavisi od vremenskih uvjeta. Sotga, ako vam se skija tijekom ljeta, znate gdje morate otići.

Grad Aalesund doista divno izgleda tijekom dana.

Isti taj gradić i luka svojim izgledom noću teško da će ostaviti ravnodušnim.

Vožnja trajektom kroz Geirangerfjord oduzima dah.

Na kraju, Norveška ima oko 50.000 otoka i obalu koja se proteže na više od 51.600 milja.
U Norveškoj je više vode nego što možete preploviti te više kopna no što možete propješačiti, stoga – kako bi vam ondje moglo ikada biti dosadno.