SAME POHVALE

Britanci potpuno oduševljeni Zagrebom

23.01.2013 u 15:00

Bionic
Reading

Britanski Daily Mail objavio je članak o ljepotama Zagreba i glavni grad Hrvatske pohvalio u svakom pogledu. Zagreb je opisan kao 'savršen za gradski odmor A-kategorije, posebice zimi, premda zbog imena dolazi na kraj svake abecedne liste'

'Ovdje ima toliko toga što možete raditi na zatvorenom, ali i na otvorenom. U jednom trenutku stojite na antičkom kamenju ispred Crkve sv. Marka, čiji višebojni crepovi izgledaju kao da su ih složili srednjovjekovni svećenici s ljubavlju spram Lego-kockica, a u drugom trenutku, iza ugla, nađete se u muzeju koji pripada 21. stoljeću, s dramatičnom i srcedrapateljnom kolekcijom predmeta preostalih nakon propalih ljubavi,' piše Daily Mail.

'Ovo je grad u kojem se stalno susreću staro i novo: pitoreskne uličice spajaju se s ravnim avenijama, elegantni novi tramvaji voze pored škripajuće uspinjače koja vas prevozi od 19. stoljeća Donjeg grada do 13. stoljeća Gornjeg grada. I dok se besprijekorno odjeveni penzioneri nalaze na kolačima u prekrasnom art deco zdanju Gradske kavane, tinejdžeri s probušenim nosovima guraju se u podzemni trgovački centar pored Glavnog kolodvora kako bi nakupovali pića za subotu navečer', nastavlja Daily Mail bajkovito opisivati Zagreb.

Navodeći kako je Zagreb tek posljednjih nekoliko godina postao turističko središte, Daily Mail piše kako se Zagreb morao posebno potruditi kako bi prizvao britanske goste koji inače, kada dolaze u Hrvatsku, imaju tendenciju direktno otputovati za Dubrovnik.

Osim izgleda, pohvaljeni su i brojni zagrebački muzeji, od Tiflološkog muzeja, Lovačkog muzeja, Tehničkog muzeja, Strossmayerove galerije, do Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti. Kako na kulturnu baštinu, Britanci nisu ostali ravnodušni ni po pitanju ponudu hrane, navodeći kako se u prvi plan stavlja meso, a oduševila ih je – mesna plata, no niti kobasice nisu prošle nezamijećeno. Osim toga, nepcima se svidio i pelinkovac te piše kako se čak ni najtvrdokornija hladnoća ne može mjeriti sa snagom alkohola s umirujućim, aromatskim svojstvima toplog voća.

'Bez sumnje, posjet glavnom gradu Hrvatske je vatreni tonik za zimski blues', na kraju zaključuje Daily Mail.