Izvan granica espressa

Najneobičnije vrste kave koje morate probati barem jednom - a jedna je stigla i u Hrvatsku

26.09.2024 u 09:20

Bionic
Reading

Mirno jutro sa šalicom kave u ruci mnogima je idealan početak dana, a odlazak na posao i obavljanje novih zadataka bez nje je - nezamislivo

Klasična crna kava ili kava s mlijekom, instant napitak ili sočni cappuccino - kojom god vrstom najviše voljeli ući u dan, povremeno kušanje nečeg novog i drugačijeg uvijek je dobrodošlo.

No, doći do kave koja je nešto posebno nije uvijek lako. Ponuda je uglavnom jednolična, s tek ponekim razlikama u omjeru Arabice i Robuste, intenzitetu okusa i aroma. Uz to nam je lako previdjeti da je tijekom protekla dva stoljeća rasta popularnosti ovog obožavanog napitka nastalo nekoliko desetina posve unikatnih vrsta!

Od onih koje nastaju probavom životinja, preko kuhanih sa začinima, do onih savršenog spoja slatkih i gorkih aroma kojima se poželimo vraćati iznova i iznova; u svijetu se kriju bezbrojni načini branja, obrade, prženja i kuhanja kave koje definitivno vrijedi istražiti.

Donosimo pregled najneobičnijih kava koje morate probati barem jednom, uz dobru vijest da je jedna od najukusnijih napokon stigla i u Hrvatsku.

Finca El Injerto

Jedna od daleko najslavnije i najneobičnije kave je Finca El Injerto, čija povijest seže u daleku 1874. godinu. Ova kava od tada do danas proizvodi se u planinskom području Gvatemale koje se prostiru na visinama od 1500 do 2000 metara.

Idealni uvjeti rezultiraju jedinstvenim zrnima kave, koja su prepoznatljiva po notama čokolade, karamela, voća, orašastih plodova i cvijeća, ovisno o sorti i načinu obrade.

Kopi Luwak

Kopi Luwak je najekskluzivnija i najskuplja kava na svijetu, a visoka cijena dolazi od neobične metode proizvodnje. Naime, proizvodi se od zrna koja su djelomično probavljena od indonezijskog cibeta! No, ne brinite, prije nego što završe u formi vaše kave, zrna su temeljito očišćena i obrađena prije prženja.

Ime se odnosi upravo na ovaj intrigantan stil proizvodnje, a sam okus ovisi o izvoru zrna i prženju, no najčešće je glatkog, zemljanog i slatkastog okusa s daškom čokolade.

Black Ivory

Na gotovo identičan način proizvodi se i premium Black Ivory kava, s jedinom razlikom što je probavljaju slonovi. Riječ je o jednoj od uvjerljivo najrjeđih kava, s pripadajuće visokom cijenom.

Proizvodi se od 100% tajlandskih zrna Arabice, ubranih na visini do 1500 metara. Zatim se zrna donose u Surin, gdje ih svaka obitelj koja brine o slonovima miješa s omiljenom hranom ovih divovskih životinja.

Nakon probavljanja, zrna su ručno skupljena, oprana, osušena i pržena do savršenstva, s finalnim rezultatom kave prepoznatljivog zemljanog okusa s notama voća i začina, uz blagu slatkoću.

Neobična kava i u Hrvatskoj!

Na Međunarodni dan kave, koji se obilježava 1. listopada, i u Hrvatskoj ćete imati priliku probati jednu neobičnu kavu. U sklopu Julius Meinl The Originals Limited Edition serije kave stiže nam Burundi Gekenke kava s poznate Gekenke Washing Station u provinciji Kayanza u Burundiju.

Ova prirodno prerađena Red Bourbon sorta kave ručno je ubrana i sortirana prije nego je osušena kao cijeli plod, što joj daje vibrantnu cvjetnu aromu, bogatu slatkoću i voćni okus. 

Cascara

Lista neobičnih kava nezamisliva je bez Cascare, poznate i kao čaj od kave. Dobiva se od osušene kožice zrna kave te je njen okus sličniji suhom voću poput grožđica. Ovu kavu obožavat će svi koji vole slatkije arome, ali i osobe osjetljivije na kofein jer Cascara sadrži manji udio od uobičajene kave.

Zelena kava

U manje intenzivne kave uvrštava se i zanimljiva zelena kava, koja ima blaži okus s izraženim biljnim notama. Osim što je obožavaju osobe koje nisu toliko sklone jakim, gorkim kava, iznimno je zdrava.

Naime, zbog izostanka prženja, zadržava veću količinu klorogenske kiseline, koja se smatra korisnom za zdravlje jer može pomoći u regulaciji šećera u krvi i ubrzavanju metabolizma.

Julius Meinl časti kavom kakvu niste probali

Dio kafića u Hrvatskoj koji u ponudi nude slavnu Julius Meinl kavu na Međunarodni dan kave (1. listopada) nudit će i priliku za besplatnim kušanjem posve drugačije Burundi Gekenke kave.

Sahra kava

S druge strane, začinjena, jaka i bogata okusom je Sahra kava, napravljena tradicionalnom arapskom metodom pripreme kave, koja uključuje i začine poput kardamoma, klinčića ili cimeta. Kuha se u džezvi i poslužuje u malim šalicama bez mlijeka ili šećera.

Barrel-aged kava

Svi oni željni nečeg drugačijeg dolaze na svoje s barrel-aged kavom koja je prošla kroz proces starenja u bačvama koje su prethodno korištene za sazrijevanje alkohola, poput burbona, viskija ili vina. Ovaj postupak daje zrncima kave jedinstven okus i aromu, koja se razlikuje ovisno o vrsti bačve, trajanju starenja i sorti kave.

Zrna kave upijaju note alkohola, drva i začina iz bačve, što rezultira složenim okusom, najčešće a aromama vanilije, karamele, suhog voća i nijansama alkohola.

Julius Meinl doveo Burundi Gekenke u Hrvatsku

I dok je većina navedenih kava u Hrvatskoj nedostupna, ipak postoji jedna neobična vrsta koja će oduševiti sve ljubitelje omiljenog kofeinskog napitka.

Održiva proizvodnja

Gekenke Station predstavlja više od 1700 malih poljoprivrednika i njome upravlja ugledna burundijska tvrtka Greenco. Greenco pruža agrotehničku podršku i programe osmišljene za poboljšanje socio-ekonomskih i okolišnih uvjeta unutar zajednice.

Kao dio Julius Mein The Originals Limited Edition serije, ova kava predstavlja spoj vrhunskog umijeća u prženju i pripremi kave i predanosti održivim praksama koje poboljšavaju dobrobit zajednica koje uzgajaju kavu za buduće generacije. 

Naime, Julius Meinl je u Hrvatsku doveo Burundi Gekenke 100% Arabicu, koja nudi posve nove arome, okuse i prilike za uživanje u najbitnijoj šalici u danu.

Osmišljena je u čast Međunarodnog dana kave 2024., a s obzirom na to da je riječ o limitiranoj količini, definitivno se vrijedi potruditi doći do svoje prilike za kušanjem ove originalne i neodoljivo aromatične kave. Njen svaki gutljaj otkriva eksploziju okusa crvene naranče, dopunjenu suptilnim notama crnog čaja i završnom bogatom slatkoćom karameliziranog smeđeg šećera, čineći ispijanje ove kave nezaboravnim užitkom.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Julius Meinl.