PREKRASNA PETRA KURTELA

Jedina Hrvatica na crvenom tepihu u Cannesu

10.06.2016 u 11:25

Bionic
Reading

Glumica Petra Kurtela prošetala se crvenim tepihom u Cannesu kao prva Hrvatica s ulogom u filmu koji konkurira za Zlatnu palmu, a za tu je prigodu odabrala elegantnu vintage haljinu Linee Exclusive uz koju je nosila konavoske naušnice

Plavokosa glumica glumi u filmu 'Sieranevada' rumunjskog redatelja Cristija Puiua, a riječ je o koprodukciji više zemalja, među kojima je i Hrvatska. U filmu koji se našao u natjecateljskom programu najprestižnijeg svjetskog filmskog festivala Petra glumi studenticu arhitekture iz Zagreba koja boravi u Bukureštu.

U Cannes je Petra otputovala prepunih kofera, a poznata je po istančanu modnom stilu. U suradnji s našom poznatom stilisticom Ivanom Karapandžom spakirala je zanimljive stylinge

'Volim Petrin stil, ona je jedna od rijetkih koja ga u našoj zemlji doista ima. Kad je vidite na cesti, uspoređujete s drugim prolaznicama i odmah pomislite - ah, kakav sjajan stil! Kod nje i na njoj možete jasno vidjeti koliko je važno znati odabrati dobar komad, osjetiti ga, ispravno i nadahnuto komibinirati i, na kraju, nositi kao autentičan, jedinstven spontani look. Nije sve u novcu, etiketi i posljednjoj sezoni. To može svatko. Nešto je i u stilu. Čini mi se da Petra isto ili slično misli o mom radu, tako smo se našle', otkriva stilistica Karapandža kako je došlo do suradnje koja, kaže, počiva na obostranom povjerenju.

What a day!!!#cristipuiu #zdenkagold #petrakurtela #cannes2016 #sieranevada

A photo posted by Petra Kurtela (@petrakurtela) on


Stilistica joj je za crveni tepih kojim defiliraju najveće svjetske glumačke zvijezde, ali i modne ikone, odabrala nekoliko kombinacija koje se savršeno uklapaju u Pterin stil, ali i canneski dress code.

'Što se dnevnih događaja tiče, prava je sreća sadržaj Petrinih ormara. Trebalo je samo proći kroz tu količinu i odvagati koliko je čega potrebno. Premalo nije dovoljno, previše je najgore. Mislim da smo uspjele odabrati dovoljan broj uspjelih kombinacija u kojima će se Petra osjećati ugodno i zadovoljiti propisanu normu društvenog očekivanja tijekom festivala. Tu postoji mnogo nepisanih pravila koje morate znati plus morate osjetiti, znati unaprijed što je top-notch jednog proljeća. Cannes nije bezveze u filmskom, pa tako ni u modnom smislu, u cijelom svijetu u godini samo su tri takva događaja prvog razreda - Oscari, Cannes i Venecija. Premijere su na platnu, premijere su na crvenom tepihu. To je jedan od ključnih modnih događaja u godini, očekivanja su golema, publika i kritika globalni. Petra i ja nismo ziherašice, ali nismo ni inzistirale na cilju da bude spektakularnija od drugih, što je nemoguće i bilo bi smiješno. Ali da će izgledati izvrsno i posebno - to da', pomalo tajanstveno najavljuje stilistica.

Last preparations for Cannes #cannes2016

A photo posted by Petra Kurtela (@petrakurtela) on


Budući da će se Petra morati pojaviti na popodnevnim događanjima i projekcijama, riječ je o stylinzima koje krasi jednostavna elegancija, a na pitanje radi li se isključivo o kreacijama domaćih dizajnera, stilistica odgovara: 'Dobar dizajn je dobar dizajn, bez obzira na zemlju iz koje dolazi. A, najbolji je onaj - bezvremenski. Ipak, osjetile smo neku obavezu, kao iz nekog osjećaja građanske pristojnosti, da Petra crvenim tepihom ipak prođe u nekom hrvatskom komadu.

Iako je ideja plemenita, istovremeno je i vrlo hrabra zato što se u realitetu jedan komad iz Hrvatske odmjerava s posljednjim uracima najboljih svjetskih dizajnera. Moda, haljina, to je vizualno i lako usporedivo kad se nađe jedno uz drugo. I najbolji su na crvenom tepihu znali propasti od srama. Bilo je to, dakle, vrlo izazovno i kao posljedica jednog modno-kulturnog istraživanja došli smo do rješenja. U Linei Exclusive pronašli smo komad sa samog početka devedesetih iz jedne serije kad su Lineine komade nosile tadašnje top manekenke. Haljine starije od dvadeset godina smatraju se kao vintage. Tako zaokružujemo hod od 25 godina koliko je prošlo od samostalnosti naše zemlje i nastanka autentične hrvatske filmske i modne scene te naše prisutnosti u Cannesu jednako u filmskom i modnom smislu. Prerasli smo granice u svakom smislu - danas zagrebačka glumica ide na canneski crveni tepih zbog uloge u rumunjskom filmu. Na sve smo dodali maleni detalj, autentične konavoske naušnice koje su specifične i bezvremenske. Petra će izgledati sjajno to garantiram i moći će se nositi s konkurencijom među brojnim poznatim glumicama iz cijelog svijeta od kojih neke posebno za tu priliku odijevaju najbolji svjetski dizajneri.'

Yes I Cannes#cannes2016

A photo posted by Petra Kurtela (@petrakurtela) on


'Nisam ni svoje moguće vjenčanje doživljavala tako jako ozbiljno. Ali svima govorim da je vjerojatno ovo malo važnije. Naša stilistica Ivana Karapandža sjetila se da postoji jedna savršena vintage haljina za mene. Radi se o haljini Linee Exclusive, ali vintage', rekla je Petra za RTL uoči odlaska u Cannes.