pripremite se

Krećete li ove godine prvi put na putovanje sa svojom bebom, obratite pozornost na ovih pet stvari

12.06.2019 u 11:57

Bionic
Reading

Vrijeme godišnjih odmora opasno nam se bliži. Većina Hrvata i Hrvatica zamijenit će užareni gradski asfalt morskom obalom. Mladim roditeljima, koji će se prvi put u svom životu ovog ljeta odvažiti na put s bebom, iznad glave vjerojatno visi milijun upitnika

Srećom, iskustva brojnih roditelja koji su sa svojom djecom proputovali svijet ipak daju razloga za nadu. Stoga ne očajavajte. Držite se ovih pet ključnih stvari i sve će biti u redu. Dobre pripreme oduvijek su bile temelj svakog uspjeha.

Usporite malo, barem nakratko

Kad čovjek putuje sam ili u društvu prijatelja, lako se zanese. Tko od nas nije bio na nekom spontanom godišnjem odmoru na kojem ideš kamo te voda nosi. Staneš jedan dan ovdje, prenoćiš dvije noći ondje. Zavede te ova plaža ili onaj proplanak pa nakratko skreneš s putanje.

Jasno, izvedivo je to i s bebom na prsima, ali je ipak mnogo teže. Iskusni roditelji kažu da je mnogo jednostavnije usredotočiti se na jedno mjesto. Lako se onda iz baze organizira kratki izlet u bližu ili dalju okolicu. Avanturističkom tipu putovanja, ako vam je upravo on draži, vratit ćete se ponovno za koju godinu, kad i vaše dijete malo naraste.

Pitanje prijevoznog sredstva

Ako ste se odlučili za daleko putovanje, onda ćete svoju bebu počastiti njezinim prvim avionskim letom. Dobra je vijest to da su putovanja s bebama mnogo jeftinija od putovanja sa starijom djecom jer većina avioprijevoznika još uvijek ne naplaćuje karte za njih. Loša je vijest da ćete, ako vaš let bude popunjen do zadnjeg mjesta, svoje dijete držati na rukama.

Većina će prije ipak odabrati neko bliže odredište i na put umjesto avionom poći autom. U tom će vam slučaju trebati kvalitetna autosjedalica, kolica, nosiljka i klokanica.

Apartman ili hotel?

Vječno pitanje - odabrati komfor hotelskog smještaja s nekoliko zvjezdica ili se ipak odlučiti za privatnost vlastita četiri zida? Stvar osobnog ukusa.

Imajte ipak na umu da su šanse da će hoteli u svojoj ponudi vjerojatno imati više stvari koje bi vam mogle zatrebati u svakodnevnom životu kad putujete s djecom. Krevetić, recimo.

S druge strane, većina ozbiljnih iznajmljivača danas pažljivo osluškuje potrebe svojih gostiju pa će na raspolaganju zasigurno imati neko priručno rješenje. Ako se to ne dogodi, lagani prenosivi krevetići su lako dostupni i funkcionalno dizajnirani, tako da ne bi trebali zauzeti previše prostora u vašem prekrcanom prtljažniku.

Ne brinite previše oko rasporeda za spavanje

Svako je dijete drugačije. Jedno im je ipak svima zajedničko - sva djeca trebaju svoj dnevni odmor. Većina mladih roditelja koji su s bebama proputovali svijet tvrdi kako strogi planovi za popodnevni spavanac nisu nužni. Vaša će beba zaspati kad bude umorna. Ne bi trebalo biti nikakvih problema sve dok pri ruci držite spremnu nosilicu ili kolica.

Ostanite pozitivni i tu činjenicu okrenite u svoju korist. Popijte kavu ili pojedite ručak dok vaše dijete sretno spava u svojim kolicima korak do vas.

Korisno je znati…

Ako putujete u daleke krajeve, imajte na umu to da će putne isprave kao što su putovnica i viza trebati i vašem djetetu jednako kao što trebaju vama.

Od prtljage nosite samo ono neophodno, a što ne možete kupiti na svom odredištu.

I, bez brige. Sve ove stvari koje smo spominjali kao neophodne za vaš prvi put s djetetom, a i mnogo više od toga, možete pronaći na Žutom kliku. Osim toga, ne morate se brinuti čak ni oko dostave. Vaša će vam narudžba biti besplatno dostavljena na kućnu adresu najkasnije u roku od tri dana.