Ljudi jednostavno pogrešno vjeruju da su klasične verzije namirnica manje zdrave, upozoravaju znanstvenici
Jogurti s manje masnoće, tzv. light jogurti, uzrokuju veći dobitak kilograma nego punomasni jogurti, tvrde znanstvenici koji već godinama rade na nutricionističkom projektu vrijednom 40 milijuna dolara.
Gary Taubes i dr. Peter Attia iz organizacije Nutrition Science Initiative ističu da se nemasnim jogurtima dodaju šećer i brojni aditivi kako bi se nadoknadio nedostatak masti. Svi ti dodaci uzrokuju otpornost na inzulin, a to je pak temelj za pretilost.
Znanstvenici naglašavaju kako se njihova otkrića ne odnose samo na jogurte nego, na sve light verzije proizvoda – od pahuljica za doručak pa sve do dresinga za salatu i raznih namaza. Ljudi jednostavno pogrešno vjeruju da su klasične verzije namirnica manje zdrave, upozoravaju znanstvenici.
'Jogurti s manjim postotkom masti od raznih vrsta voća poput maline, breskve i marelice gotovo uopće nemaju voća u sebi. Toliko ga je malo da ne uspijeva ni obojiti jogurt pa se zato dodaju umjetne boje, okus i, naravno, šećer. Tako onda dobijete proizvod s manje masnoća koji je prepun kalorija', pojasnio je dr. Attia.
Na svom blogu The Eating Academy još je dodao: 'Ako vidite proizvod na kojemu piše 'bez masnoća', to neka vam bude veliko upozorenje i znak da taj proizvod izbjegavate. To je zapravo univerzalni kod za poruku – izvadili smo mast, ali smo dodali puno šećera.'