ZA PRSTE POLIZATI!
Najslađi Božić ikad: Recepti za kolače, kekse i torte kojima je teško odoljeti
Orahnjača
14/25
izvor: Profimedia / autor: Profimedia
Priprema
1. Kvasac razmutite s malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga ostavite pokrivenog na toplom mjestu da se diže. Brašno stavite u zdjelu, dodajte rastopljeni maslac, šećer, žumanjke i sol i limunovu koricu.
2. Malo premiješajte pa dodajte kvasac. Dodajte mlijeko i dobro izmiješajte mikserom tijesto da bude mekano te ga ostavite da sa diže (barem sat vremena).
3. Dignuto tijesto lagano premijesite, razdijelite na dva dijela i razvaljajte na pobrašnjenom ubrusu kako biste ga kasnije lakše savili.
4. Tijesto premažite nadjevom te savijte i pažljivom smjestite u namašćeni kalup za pečenje i stavite na toplo da se diže još petnaestak minuta.
5. Stavite je peći oko 50 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Kad se ispeče, pošećerite je dok je još topla.
Nadjev
Mljevene orahe izmiješajte sa šećerom, opranim grožđicama, limunovom koricom, cimetom, malo ruma i vanilin šećerom. Sve prelijete kipućim mlijekom i ostavite hladiti. Kad se ohladi, tijesto premažite nadjevom.
Iva Butković
25.12.2017 u 09:04