NEOČEKIVANI ODABIRI

Najveća modna iznenađenja na dodjeli Oscara

24.02.2015 u 06:57

  • +2

Zvijezde koje su iznenadile odabirom haljina

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Za najglamurozniju večer u godini većina zvijezda prilikom odabira haljina igra na sigurno, no ponekad ipak iznenade. Srećom, uglavnom ugodno

Dobar savjet stilista itekako se isplati, a što se dogodi s onima koji pogriješe, možemo samo nagađati. Ove godine sigurno se dobro ne piše stilističkom timu Jennifer Lopez koji ju je odjenuo u prekrasnu haljinu libanonskog dizajnera Elieja Saaba, no problem se pojavio u liku zgodne supruge glumca Roberta Duvalla, Luciane Pedraze, koja se pojavila u identičnoj haljini, tek u malo svjetlijoj boji. Takvi su gafovi nedopustivi na oskarovskom modnom tepihu. Kako bi izbjegla sličnu situaciju, prije nekoliko godina Anne Hathaway je večer uoči dodjele odlučila promijeniti haljinu te umjesto Valentina nositi Pradu samo zato što je saznala da će se Amanda Seyfried pojaviti u sličnoj haljini drugog dizajnera.

Od nekih se zvijezda očekuje da iz godine u godinu budu na visini zadatka te da nas nastave oduševljavati svojim sjajnim stajlinzima. To rijetko kome polazi tako lako za rukom kao Cate Blanchett - ona kao ne zna što je to modna pogreška. Lijepa Australka za oskarovsku noć hrabro je odabrala jednostavnu crnu haljinu iz prve povratničke kolekcije 'odbačenog' Johna Galliana. Slavni dizajner, koji je zbog antisemitskih ispada dobio otkaz u Dioru, nedavno je zasjeo na čelo modne kuće Martin Margiela, a Cate je jedna od rijetkih zvijezda koje su se pojavile u njegovoj kreaciji. Modni brend pod Gallianovim vodstvom jako je selektivan pri odabiru osoba koje odijeva, a do sada je osim Cate odjenuo samo Annu Wintour, Sophie Hunter i Rihannu.

Gwyneth Paltrow na prijašnjim dodjelama Oscara uglavnom je birala jednostavne, ali efektne haljine, a rijetki su bili njezini modni promašaji poput onog iz 2002, kad je odjenula haljinu Alexandera McQueena ispod koje je 'zaboravila' odjenuti grudnjak. Pamtimo je po sretnijim odabirima poput pink haljine Ralpha Laurena iz 1999. u kojoj je odnijela Oscara za najbolju žensku ulogu u 'Zaljubljenom Shakespeareu' ili bijele haljine Toma Forda s Oscara 2012. Ove godine napravila je modni kiks odabravši blijedoružičastu haljinu jednostavnog kroja i asimetričnog izreza s jednim rukavom te s potpisom Ralph&Russo, a krasio ju je ogroman svileni cvijet na ramenu. Haljina je to koja bi više pristajala za maturalnu zabavu nego za glamuroznu dodjelu zlatnih kipića. Od Gwyneth smo navikli na puno bolje.

Dobitnica Oscara za najbolju sporednu ulogu Julianne Moore, poput Cate Blanchett, spada u kategoriju slavnih dama koje su uvijek besprijekorno odjevene. Tako je bilo i ovaj put, no mnoge je ipak iznenadio odabir haljine koja začudo nije dolazila iz studija Toma Forda, već s pariške adrese – iz modne kuće Chanel. Crvenokosa glumica svom dobrom prijatelju, dizajneru Tomu Fordu vjerna je već više od desetljeća, a bila je nazočna i na njegovoj losanđeleskoj reviji upriličenoj u petak, dva dana uoči dodjele Oscara. Iako je na subotnjoj dodjeli Independent Spirit Awards nosila mini haljinu Dior Haute Couture, mnogi su očekivali da će na dodjeli zasjati u Fordovoj kreaciji. No Julianne je odabrala delikatnu Chanelovu kreaciju koju je specijalno za nju dizajnirao sam Karl Lagerfeld. Uostalom, tko bi odbio takvu ponudu?

Za glamurozne crvene tepihe Reese Witherspoon redovito bira jednostavne i elegantne haljine, a nije razočarala ni ovaj put pojavivši se u prekrasnoj bijeloj kreaciji s dvije crne trake koju potpisuje Tom Ford. To je ujedno bila jedina njegova kreacija na oskarovskom crvenom tepihu, no sve je začudilo to što je baš Reese nosila njegov dizajn jer dosad nisu surađivali. Suradnja je možda bila neočekivana, no rezultat je bio više nego impresivan. Iako Reese nije odnijela kući zlatni kipić za najbolju žensku ulogu, definitivno je bila jedna od najbolje odjevenih ljepotica te večeri.

Nakon što je u listopadu prošle godine preminuo legendarni modni dizajner Oscar de la Renta bilo je za očekivati da će crveni tepih biti preplavljen kreacijama ove američke modne kuće. No, začudo, to se nije dogodilo, a jedina ljepotica koja se pojavila u haljini proslavljenog modnog brenda bila je ona od koje smo to najmanje očekivali. Britanska glumica Sienna Miller poznata je po svom boho chic stilu, a zbog svojih modnih kombinacija redovito se nalazi visoko na listama najbolje odjevnih. Novi dizajner modnog brenda Oscar de la Renta, Peter Copping, debitirao je na nedavno održanom tjednu mode u New Yorku svojom prvom kolekcijom, a Sienna Miller na oskarovskom tepihu zablistala je u tamnoplavoj haljini s cvjetnim makrameom i izvezenim šljokicama te, kao i obično, briljirala svojim stajlingom.

Od Lady Gage se očekuje da šokira, što je učinila i ovaj put, ali ugodno odabravši svjetlucavu bijelu haljinu Azzedinea Alaie. Slavnom dizajneru ovo je ujedno bila, koliko god to nevjerojatno zvuči, prva kreacija na dodjeli Oscara. Lady Gaga ostala je vjerna svom pomaknutom modnom izričaju upotpunivši ga predimenzioniranim crvenim rukavicama koje su također djelo slavnog tuniškog dizajnera, a make up i ukrase u kosi uskladila je s bojom rukavica - očekivano, one su postale 'hit' na društvenim mrežama.