NASTAVAK RETROMANIJE

Nike uzvraća udarac Adidasu: Vraćaju se hit tenisice iz 70-ih i izgledaju bolje no ikad

03.06.2024 u 14:24

Bionic
Reading

Priča o nastanku modela tenisica Waffle s potpisom Nikea zanimljiva je koliko i podatak da ih je američki sportski div odlučio nanovo lansirati

Nezadovoljan šiljcima za trčanje na tenisicama i u potrazi za sljedećim najboljim modelom, trener trčanja i suosnivač Nikea Bill Bowerman osmislio je model Waffle s potplatom, za koji je inspiraciju pronašao u pekaču za vafle svoje supruge.

Drugim riječima, intruzivne misli su pobijedile i stvorile povijest.

Kako mu ime sugerira, opravdano specifičnim dizajnom potplata, model Waffle brenda Nike na tržištu se pojavio 70-ih godina, baš kao i kultni modeli Cortez i Daybreak, koji su ovih dana nanovo aktualizirani - između ostalog zahvaljujući glumici Dakoti Johnson na setu filma 'The Materialists' u New Yorku.

  • +2
Dakota Johnson Izvor: Profimedia / Autor: RCF / MEGA / THE MEGA AGENCY / PROFIMEDIA

Danas, gotovo 50 godina kasnije, jedne od Nikeovih najstarijih tenisica namijenjenih trčanju vraćaju se u velikom stilu, izgledajući bolje nego ikada.

Prvi pogled na redizajnirani model Waffle brenda Nike otkriva tenisice svježe trendovske siluete. Umjesto tradicionalnog gornjišta od najlona, njihova nova verzija sada se može pohvaliti prozračnom mrežastom konstrukcijom 'umočenom' u vintage nijansu crne.

Isto tako, nova verzija podržava neke klasične detalje poput dodira antilop kože na gornjem dijelu. Naravno, čuveni potplat nalazi se ispod, uz požutjeli međupotplat za dodatan retro štih. Osim toga, njihova baza mrvicu je deblja od originalne verzije iz 70-ih.

Kultne Nikeove tenisice Waffle spremne su za veliki povratak tijekom ovogodišnje sezone jesen/zima, a njihovom povratku pridružuje se niz drugih, nanovo lansiranih modela iz 70-ih, u vremenima u kojima modnom scenom uvjerljivo dominiraju verzije retro estetike, predvođene Adidasovim sambicama.

Retro tenisice koje ćemo viđati posvuda Izvor: Profimedia / Autor: tportal.hr