BOJKOT KUPACA

Novi udarac za Ivanku Trump: Izbacili je iz trgovina

03.02.2017 u 11:44

Bionic
Reading

Američki lanac robnih kuća Nordstrom objavio je da će se modna linija 'prve kćeri' Ivanke Trump prestati prodavati u njegovim trgovinama

Iz tvrtke je stiglo i službeno priopćenje, a na taj potez odlučila se zbog revolta kupaca ogorčenih politikom Ivankinog oca, novoizabranog predsjednika SAD-a, kontroverznog biznismena Donalda Trumpa. Kako su objasnili iz Nordstroma, lanca robnih kuća, već mjesecima primaju pozive kupaca zbog Ivankine modne kolekcije. Taj lanac svake godine smanjuje broj dobavljača za oko 10 posto, pa je ove godine tako odlučio izbaciti Ivankinu liniju.

'Ovu smo odluku donijeli na osnovi prodaje te kolekcije. Stoga smo odlučili ove godine ne uvrstiti u naše trgovine robu iz linije Ivanke Trump', poručio je glasnogovornik Nordstroma. Nordstrom je nedavno započeo s postupnim povlačenjem kolekcije Ivanke Trump sa svoje web stranice koja nudi oko 2000 robnih marki. Online se još mogu kupiti stvari iz kolekcije 'prve kćeri' koje su trenutačno na sniženju.

Inače, Ivankina modna linija u Nordstromu je još od 2011. godine. U e-mailu poslanom zaposlenicima Nordstroma u studenome, Pete Nordstrom, dopredsjednik kompanije, objasnio je da su svjesni bojkota kupaca i toga da će, koji god potez povuku, netko biti razočaran. 'Što god da radimo, svjesni smo da ćemo razočarati naše kupce. Svaki brend koji imamo u ponudi ocjenjujemo prema ostvarenim rezultatima. Ako ljudi ne kupuju robu iz te kolekcije, nećemo je više prodavati', kazao je. Tvrtka je također reagirala na kritike na Twitteru: 'Nadamo se da naš potez nije shvaćen kao zauzimanje političkog stava, što nam nije bio cilj.' Ovaj slučaj pokazuje kako se politička klima u SAD-u može reflektirati i na prodaju.

Tako je npr. muška kolekcija Donalda Trumpa, koja se može kupiti u lancu Macy's, doživjela nagli pad prodaje 2015., kad je on izvrijeđao Meksikance, nazvavši ih ubojicama i silovateljima.