U svojoj najnovijoj kuharici 'Pet sastojaka Mediterana: Jednostavna nevjerojatna hrana', Jamie Oliver otkriva sjajne recepte za desetke jednostavnih jela koja se fokusiraju na minimalne sastojke, no s vrlo bogatim okusima
Legendarni britanski chef Jamie Oliver poznat je po svojim 'golim' receptima koji ne zahtijevaju puno sastojaka, a rezultat su zdrava i ukusna jela oko kojih nema puno muke, no iznimno su bogata okusom.
'Najbolje je da se usredotočite na okuse i tehniku i jako ukusne brze obroke koji mogu biti posluženi i kao doručak, ručak ili večera', rekao je.
Između ostalog, otkrio je recept za izdašnu juhu od rajčice koja je doista idealan zimski obrok - jednostavan, ukusan i okrepljujući.
'Guste juhe s kruhom uobičajene su u cijeloj Italiji. Pravi su obiteljski favorit koji svi vole jer nam daje osjećaj topline, ugode i ispunjenosti', otkriva Jamie za ovaj recept za koji nije potrebno puno sastojaka, a gotov je za sat vremena.
Sastojci:
3 paprike (žuta, zelena, crvena)
3 češnja češnjaka
tri konzerve rajčica
ciabatta od oko 280 g
220 g ricotte
Priprema:
Zagrijte pećnicu na oko 176 stupnjeva Celzijusa. Paprikama očistite sjemenke i nasjeckajte ih na komade, a zatim ih stavite u veliku tavu na srednje jaku vatru s dvije žlice maslinovog ulja te prstohvatom morske soli i crnog papra.
Ogulite i sitno narežite češnjak, dodajte u tavu, zatim smanjite vatru i kuhajte 20 minuta, ili dok paprike ne omekšaju, redovito miješajući i dolijevajući vodu, koliko je potrebno. Zatim izgnječite rajčice iz limenki i ulijte dvije limenke vode.
Pustite da prokuha, a vi za to vrijeme narežite na tanje šnite ciabattu. Stavite kruh na juhu, zatim žlicom dodajte ricottu i kuhajte oko 25 minuta dok juha ne postane hrskava na vrhu i ne stvore se mjehurići oko rubova.
Začinite, zatim podijelite u tople zdjelice i pokapajte s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja. I, voilà, vaša mirisna i prefina zimska juha je spremna.