VINTAGE JE U MODI

Ovo su novi trendovi u uređenju interijera

  • +12

Trendovi u uređenju interijera

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: interijernet.hr

Bionic
Reading

Aktualni trendovi pomiču granice i otvaraju nove mogućnosti osobnom kreativnom izražavanju te mogućnostima slaganja materijala i elemenata namještaja. Nespojivi materijali postaju spojivi i u takvim kombinacijama stvaraju sasvim nove prostorne ugođaje

Svi ljubitelji prirodnih materijala bit će zadovoljni jer je potraga i želja za prisutnošću prirode u interijeru i dalje top tema. Primjena drva, i to osobito hrasta, u različitim obradama i završnim bojama, od kojih su izrazito popularni zagasiti i pepeljasti tonovi, osnova je uređenja prostora. Zelenilo, kroz primjenu sobnog bilja i 'zelenih zidova', daje interijerima prirodan i svjež izgled.

Spajanje nespojivog

Nasuprot težnji za uvođenjem prirode u interijer, najnoviji trendovi visoko postavljaju kontradiktornost u primjeni materijala. U prostoru se to izražava različitim kombinacijama do sada nespojivih materijala. Drvo, koje se pojavljuje u različitim tonovima, vrstama i obradama, kao akcent prostora kombinira se s plastičnim elementima i high-tech tkaninama. Kao poseban dodatak pojavljuju se lampe, dekorativni predmeti od metala i pojedinačni komadi namještaja koji imaju pomalo robustan, sirov izgled, primjereniji tvorničkim halama nego stambenim prostorima.

Različitost i neujednačenost postaju osnovne značajke prostora. Kombiniranje starog i novog otvara mogućnost kupovini starih, second hand predmeta ili komada namještaja, koje ćete savršeno kombinirati s najnovijim kolekcijama poznatih svjetskih proizvođača. Uopće se ne brinite zato što će se u prostoru pojaviti različitosti u elementima sjedeće garniture ili stolicama oko blagovaonskog stola, jer upravo je to trend. Dvosjed, trosjed i fotelje trebaju biti potpuno različiti, a također i stolice u blagovaonici – modelom ili bojom.

Patchwork je in

Trend report - IMM Köln 2014

Sajam IMM u Kölnu je trajao od 13. do 19. siječnja i na njemu su prezentirani najnoviji trendovi u uređenju interijera.

Vrlo je popularna primjena kože u kombinaciji s tkaninama, a u trendu u kome prevladava neujednačenost posebno se ističe patchwork. Pojavljuje se na uzglavljima kreveta, prekrivačima i podnim oblogama. Izlizan, potrošen izgled, s izblijeđenim bojama i uzorcima, pravi je hit, a posebno u svijetu tepiha. Kad je o tepisima riječ, važno je napomenuti da su oni must have u prostoru, a osobito u dnevnom boravku i blagovaonici. Potpuno nepokriven pod postaje neatraktivan, a trend ide toliko daleko da uvodi i dva tepiha nepravilno položena jedan preko drugoga. Vrlo su popularni egzotični uzorci poput onih s perzijskih tepiha ili s tradicionalnim uzorcima koji asociraju na prošlost.

Prava riječ za oslikavanje trenda je vintage u kombinaciji s jednostavnim, čistim linijama i to se odnosi na sve sfere uređenja prostora. No uz vintage trendovi dozvoljavaju još jednu egzibiciju, a to je primjena osebujnih predmeta i komada namještaja napravljenih po sistemu 'uradi sam'. Umjetnici i osobenjaci, koji imaju vlastiti stil, dobivaju priliku javno i s ponosom izložiti svoja djela. Neobično, otkačeno, drugačije od svega viđenog poželjne su značajke prostora, a alati, materijali i načini njihove izvedbe su neograničeni. Važno je napomenuti da mora postojati određeni sklad među odabranim predmetima kako bi ugođaj prostora bio harmoničan. Upravo ovdje leži umijeće svakog pojedinca da u velikoj slobodi oblikovanja i uređenja nađe pravu mjeru.

Miješanje stilova, kombiniranje starog i novog, redizajniranje, vlastita izrada pojedinačnih elemenata namještaja ili dekoracija kao osnovne značajke trenda pružaju mnogobrojne mogućnosti za stvaranje atraktivnih i izazovnih interijera.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Rolich i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu lifestyle@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.