TAKO JE LIJEPA

Ovu biljku gotovo je nemoguće ubiti, a nagradit će vas ljupkim cvjetovima

18.03.2025 u 10:45

Bionic
Reading

Japanska dunja (lat. Chaenomeles japonica, zahvalna je biljka za uzgoj, a svakom će vrtu dati posebnu notu

Japanska dunja je ukrasni grm koji potječe iz istočne Azije i popularna je zbog svojih prekrasnih cvjetova koji se pojavljuju u rano proljeće, prije listanja.

Iako nije pretjerano zahtjevna za uzgoj, postoji nekoliko ključnih aspekata o kojima treba voditi računa.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Japanska dunja preferira sunčan ili polusjenovit položaj, a premda nije izbirljiva po pitanju tla, najbolje napreduje u plodnom i dobro propusnom zemljištu. Otporna je na zimu, hladnoću i vrućinu, a dobro podnosi i sušu.

Sadnju možete obaviti u rano proljeće ili ujesen. Pripremite rupu dvostruko veću od korijenskog sustava biljke, a zatim dodajte organsku tvar i gnojivo u tlo prije sadnje.

Kako je njegovati?

Iako je otporna na sušu, redovito zalijevanje je potrebno, posebno u prvoj godini nakon sadnje.

Prihranjujte biljku tri puta godišnje - u proljeće dušičnim gnojivom, a sredinom ljeta i u jesen gnojivima bogatim kalijem i fosforom. Redovito je orezujte nakon cvatnje. Postrane grane orežite na dva, tri pupa, a previše guste grane prorijedite kako biste oblikovali grm.

Premda je vrlo otporna, u hladnijim područjima možete zaštititi korijen malčiranjem prije zime.

Japanska dunja može se razmnožavati sjemenom, reznicama ili povaljenicama. Reznice se uzimaju krajem ljeta ili početkom jeseni u duljini od 10 do 15 centimetara.

Inače, zanimljivo je da japanska dunja daje plodove koji izgledaju poput omanje zlatnožute jabuke, jestivi su, ali su vrlo tvrdi i trpkog okusa. Koriste se uglavnom kao dodatak džemovima, kompotima i likerima zbog svoje arome. Plodovi sazrijevaju kasno ujesen i sadrže visoke nutritivne vrijednosti, uključujući vitamin C, pektin i organske kiseline.