tradicija koju volimo

Posjetili smo najživlji sajam na Britancu i pronašli komade koji nas vraćaju u prošlost

10.10.2024 u 08:23

Bionic
Reading

Tradicija je ono čemu se uvijek vraćamo, bilo da je riječ o namještaju ili okusima, a baš zato nedjelje volimo provoditi na zagrebačkom Britanskom trgu. Sajam antikviteta na poznatoj zagrebačkoj tržnici odiše šarmom prošlih vremena, a raznolikost sajamske ponude uvijek fascinira posjetitelje s posebnom ljubavi prema predmetima poput starih gramofona, porculanskih figurica te rijetkih knjiga i vinilnih ploča

I dok su subotama Zagrepčani obično posvećeni sređivanju i ispijanju kavice na potezu Bogovićeva ulica-Cvjetni trg, nedjelje su u većine Zagrepčana rezervirane za šetnju po sajmu na Britanskom trgu. Zagrebački 'Britanac' nedjeljom postaje mjesto na kojem se održava sajam antikviteta i kojekakvih rariteta.

Pitoreskna zagrebačka tržnica tada postaje spoj Starog Zagreba i popularnih europskih sajmova antikviteta, a u kreativnom kaosu nedjeljnog 'Britanca' može se pronaći štošta.

Pričali smo s posjetiteljima, ali i izlagačima na sajmu o tome zašto su antikviteti za njih posebni i kako ih zapravo povezuju s prošlošću. Evo što su nam otkrili...

Za svakog po nešto

Osim u živoj atmosferi koja djeluje zarazno za svakog posjetitelja, teško je ne uživati u bogatoj ponudi prostrtoj na drvenim klupama.

Svaka stvar koja se prodaje ima neku priču, nešto čime privlači pozornost zainteresiranih koji s Britanca često odlaze zadovoljno noseći nešto što nije bilo u planu kupiti, ali što im na lice stavlja osmijeh zadovoljstva. Bilo da je riječ o kakvoj vojnoj znački, gramofonskoj ploči, knjizi ili setu porculanskog posuđa, vintage ulovi kupcima donose veliko zadovoljstvo.

Ljubitelji dizajna interijera ili oni koji traže jedinstven statement komad za svoj dom česti su posjetitelji ovog sajma jer se među brojnim predmetima uvijek može pronaći kakva efektna lampa s jedinstvenim sjenilom, ručno rađeni tepisi ili satovi vintage sjaja koji dodaju posebnost svakom domu.

'Svi pričaju neku priču. Vidi se posebnost tih stvari, da je netko prije to posjedovao. Lijep je osjećaj da je to još uvijek uzdržavano i da je u dobrom stanju nakon toliko godina', izjavila je jedna posjetiteljica i obožavateljica nedjeljnog sajma na Britanskom trgu istaknuvši vrijednost ovog okupljališta dragog brojnim Zagrepčanima.

Zanimljivost predmeta koje pronalazimo i želimo ponijeti sa sobom kući leži upravo u dijelu povijesti koje sa sobom nose, a na ovaj način prošlost oživljava kroz ruke onih koji je cijene i žele očuvati.

Prodavači koje upoznajemo na Britancu rado razgovaraju o porijeklu svojih predmeta te spremno odgovaraju na pitanja, što dodatno obogaćuje iskustvo te zbog toga sajam antikviteta nije samo mjesto kupovine, već i susreta ljubitelja povijesti i kolekcionara koji dijele informacije i svoju strast prema unikatnim predmetima.

Vrhunski proizvod koji tradiciju pretvara u slatki užitak

Antique Praline utjelovljuju suvremenu interpretaciju tradicionalne čokoladne praline. Kombinacijom Kraševe vrhunske tamne čokolade i bogatog aromatičnog punjenja Antique Pelinkovca stvorene su praline koje očaravaju ljubitelje slastica, ali i okusa koje volimo već desetljećima. Obogaćene delikatnim aromama i izrađene prema provjerenim tradicionalnim recepturama, Kraševe Antique praline postale su simbol vrhunske kvalitete i luksuza.

Baš kao što nedjeljni sajam na Britancu posjetitelje vodi u neki drugi svijet budeći osjećaje nostalgije, Kraševa dobro poznata receptura pruža gastro iskustvo koje povezujemo sa sretnim životnim trenutcima. Spajanjem dviju tradicionalnih receptura stvorene su praline koje tradiciju donose u novom, elegantnom ruhu.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Krašom.