ZBOGOM NESANICI

Prirodni načini koji će vam pomoći da se konačno naspavate

25.03.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Problem s nesanicom ima sve više ljudi opterećenih svakodnevnim brigama, ali i mnogobrojnim obavezama. Zbog toga smo često i anksiozni, ali umjesto lijekova pametnije je probati s prirodnim rješenjima

Uloga hormona sna melatonina je regulacija ciklusa spavanja i budnosti te bez njega ne bismo mogli zaspati. Noću naš organizam stvara seratonin, hormon sreće, i melatonin, hormon sna, no ako se probudite i upalite svjetlo, prestat će stvaranje ovog hormona pinealne žlijezde. Stoga, sljedeći put kada se probudite kako biste išli na WC, zaboravite na svjetlo.

Istraživanje njujorškog Rensselaer Polytechnic Instituta pokazalo je pak da samo dva sata izlaganja svjetlosti elektroničkih zaslona može suzbiti melatonin za oko 22 posto te poremetiti cirkadijalni sustav u tolikoj mjeri da može utjecati na san. Stoga je vrlo važno da prije spavanja ne gledate TV, koristite gadgete, jedete masnu hranu ili budete previše fizički aktivni. Ako ipak ne možete zaspati, pomognite si prirodnim pripravcima.

Valerijana

Ekstrakt valerijane koristi se od davnina za umirenje i bolji san, ali i u liječenju anksioznosti ili primjerice probavnih smetnji. Tijekom godina istraživanja znanstvenici su zaključili kako je njezin učinak djelotvoran zbog dva važna sastojka - linarina i valerenske kiseline. Uzima se u kapsulama ili tabletama, a dostupna je i u obliku tinkture.

Matičnjak

Matičnjaku se pripisuju umirujuća svojstva poput anksiolitičkih i spazmolitičkih te sposobnost smanjenja stresa. U narodnoj medicini list matičnjaka se koristi kao sastojak u dodacima prehrani ili se od njega može pripremati aromatični čaj.

Lavanda

Prirodni način da se borite protiv nesanice uvijek vam je na dohvat ruke u obliku lavande, biljke koja se smatra prirodnim lijekom za mnoga stanja. Možete je staviti u kupku prije spavanja ili pripremiti smirujući čaj. Osim što opušta mišiće, smiruje nervozu i uznemirenost, čaj od lavande djeluje blagotvorno i u slučaju poremećenog sna.

Kamilica

Svima je poznata kao ljekovita biljka koje opušta cijelo tijelo, a skuhate li malo jači čaj od kamilice, pomoći će vam da lakše zaspite.

Majčina dušica

Lako ćete je uzgojiti kod kuće, a ljekovite sastojke skriva u cijeloj biljci. S obzirom na to da njezini sastojci lako hlape, pripremite čaj u poklopljenoj posudi da ne izgubi ljekovita svojstva. Dovoljno je žlicu majčine dušice preliti s dva decilitra vrele vode, poklopiti i pustiti da stoji pola sata.