Bilo da želite skinuti kilograme, podržati svoje zdravlje, vratiti tijelu energiju i vitalnost ili samo razbiti monotoniju u kuhinji, salate su savršen izbor za to. Kad kažemo salate, sigurno odmah pomislite na nekoliko vrsta povrća, ulje, ocat i sol. Istina, možete krenuti i tako, međutim mi smo otišli korak, dva, pa i tri dalje i zaljubili se u recepte koji su spoj mediteranskog mirisa i okusa
Na naš tron zasjelo je pet salata, savršenih za gurmane koji dozvoljavaju da im se obrok pretvori u senzaciju okusa što će ga dugo pamtiti i stalno mu se vraćati. Odlučili smo ih nazvati po danima u tjednu, pa je to i ideja više za ručak u uredu. Sve ove salate na neobične načine spajaju povrće, voće, ponekad meso i, naravno, neizostavni sir - koji sve ove namirnice bez imalo muke spaja u perfektnu deliciju.
1. Ponedjeljak – salata za jaču energiju i dobar fokus
Sastojci:
- 100 g rikole
- 2 kuhane cikle (manje)
- 10 oraha
- Sirela Trapist (po želji)
- President Zagrebački sir
- ocat ili limun
Priprema:
Operite rikolu i stavite je u posudu za salatu. Ako ste ciklu prethodno skuhali, izrežite je na polumjesece i dodajte rikoli. Ako niste, ciklu možete oguliti pa kuhati ili je kuhati s korom pa kasnije očistiti. Najbitnije je računati vrijeme kuhanja od trena kad voda proključa jer cikli, ovisno o tome koliko je velika, treba malo dulje da postane mekana. Vrijeme vam zato nećemo određivati, naprosto je pokušajte probiti vilicom i odrediti koliko je još kuhati. U posudu sa salatom i ciklom izmrvite sir, a potom dodajte orahe koje ste prethodno očistili od ljuske. Kad pomiješate salatu, dodajte joj malo octa - balzamični, jabučni ili neki drugi… taj izbor ovisi o vama i vašem ukusu. A možete je samo politi s nekoliko kapi limuna. Na samom kraju pospite je listićima Ribanca i uživajte. Ova salata savršeno paše uz bruskete koje možete kupiti ili ih napraviti sami. Ljubiteljima mesa predlažemo da u salatu dodaju i 'končiće' ili kockice kuhanih pilećih prsa.
2. Utorak – salata koja će vas oduševiti
Sastojci:
- miks različitih salata
- 2 kruške
- listići preprženog špeka
- Galbani gorgonzola (100 g)
- med
Priprema:
Jedna je od onih salata za koju ćete na prvu pomisliti da je nikada ne biste kušali. Ipak, prepustite li se i pokušate li, sigurni smo da će vam se svidjeti. Kako je napraviti? Operite salatu koju ste kupili pojedinačno ili ste se opredijelili za gotovi miks. Osušite je i stavite u posudu u koju ćete potom dodati na kriške izrezanu, mekšu krušku (kruška može biti i skuhana). Špek prepecite na tavici i onda ga u komadićima pospite po salati. Grubo izmrvite gorgonzolu i pospite po svemu, a zatim, nakon što promiješajte salatu, na sve dodajte jušnu žlicu meda. Pomiješajte i prepustite se osjetilima…
3. Srijeda – olakšajmo žlicu i zalogaj
Sastojci:
- tikvica srednje veličine
- krastavac srednje veličine
- 2 jabuke
- President sir i vrhnje (200 g)
- sol
Priprema:
Ova salata više sliči na posve gotovo jelo ili neki veggie bolonjez i kompletan je obrok za srijedu u kojoj ćemo se oprostiti od 'teških' zalogaja i krenuti ublažavati obroke sve do petka… Kako je pripremiti? Najprije krastavac i tikvicu izrežite na tanke špagete, a tikvicu potom stavite u vruću vodu na pune dvije minute, samo da omekša (povrće možete izrezati i na kockice, okus salate ostat će isti). Kad ste sljubili povrće, u njega dodajte jabuku, izrezanu na kockice. Sir i vrhnje pripremite unaprijed ili kupite gotovu varijantu, no nemojte ih stavljati u salatu dok ne pomiješate ostale namirnice. U ovu salatu možete dodati i sjemenke – chia, sezam ili lan. Možete dodati malo soli ili, ako ste dovoljno hrabri, malko šećera. Ako želite jači obrok, poslužite s kriškom kukuruznog kruha. Dobar tek!
4. Četvrtak – idemo u fit vode
Sastojci:
- sir –Salakis (po želji)
- 2 breskve ili nektarine
- matovilac
- listići mente
- sjemenke lana
- balzamični ocat
Priprema:
Matovilac operite, osušite i stavite u posudu. Na kockice izrežite voće i stavite na salatu. Isto učinite i sa sirom, a količinu odredite prema vlastitim željama. Mi se vodimo onom – što više sira, to bolja salata! Svemu tome dodajte sjemenke, malo octa, promiješajte i pospite listićima mente. Veliki gurmani mogli bi na koncu salatu posuti i listićima pršuta. Što se nas tiče, ne bi nimalo pogriješili.
5. Petak – #SamoLagano
Sastojci:
- salata puterica
- maline 200 g
- sir – Zagrebački svježi sir ili Galbani mascarpone (100 g ili više, po želji)
- rajčica
- velika zelena jabuka
- ocat (po želji)
Priprema:
Kad je prehrana u pitanju, jasno nam je da se svi opuste preko vikenda pa ćemo još danas ublažavati kalorije. Ovo je najjednostavnija salata s naše liste koju ćete pripremiti uz malo pranja i malo više rezanja. Dakle princip je vrlo jednostavan. Naprosto operite voće i povrće, usitnite ih kako vam najbolje odgovara (zalažemo se za kriške), sve pomiješajte u jednoj posudi i dodajte sir (neka bude nešto slađeg okusa). Ovu salatu možete kombinirati i s drugim šumskim voćem, a za sladokusce među vama preporučujemo da sve pospete mljevenim lješnjacima. Ako želite, možete je preliti i medom, ali u tom slučaju razmislite o izbacivanju rajčice iz igre.
Sve ove salate, naravno, poslagane su onako kako je nama odgovaralo. No o ukusima se ne raspravlja pa ih vi možete konzumirati onako kako želite. Igrajte se i dodajte im i druge vrste sireva, malo više začina, umaka. Kuhanje je zapravo jako zanimljiva disciplina – zažmirite i pustite maštu na volju i rijetko kad ćete pogriješiti.