Paprike su zasigurno jedna od najpopularnijih vrsta povrća za zimnicu, a prava su riznica zdravlja
Istraživanja su pokazala su kako ovo povrće ima određena antikancerogena svojstva prilikom prevencije raka jednjaka i želuca, a ljubitelje paprika razveselit će vijest da zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C.
Ovo nevjerojatno povrće bogato je vitaminima, osobito vitaminima A, C i B6, mineralima i ugljikohidratima.
Dobar je i izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezija.
Manje je poznato to da paprika sadrži čak četiri puta više vitamina C od naranče i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida, osobito zeaksantina, iznimno važnog za zdravlje očiju.
Osim toga, paprika zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima djeluje i na zaštiti kože od bora, oštećenja i starosti.
Iako je mnogi vole konzumirati i svježe narezanu u ukusnim salatama, paprike su idealan sastojak zimnica, poput ajvara, pinđura, ukiseljenih salata...
Ako želite pripremiti paprike za zimu, isprobajte ovaj jednostavni recept:
Pecite ih cijele u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva ili na žaru te ih stalno okrećite kako bi se sa svih strana pojavili mjehuri crne ili tamnosmeđe boje. Kada su pečene, prebacite ih u zdjelu s poklopcem ili vrećicu i držite ih zatvorene dok se ne ohlade - tako ćete lakše skinuti kožicu.
Ohlađenim pečenim paprikama, osim kožice, odstranite peteljke i sjemenke kako biste kasnije imali manje posla.
Paprike pripremljene na ovaj način začinite solju i paprom. Hermetički zatvorene mogu stajati u hladnjaku i do tjedan dana. Odličan su prilog, najčešće mesu, ali i baza za različita jela poput namaza s drugim povrćem, salata, paprika punjenih sirom... Ovako pečene paprike možete spremiti i u staklenke s češnjakom, začinskim biljem i uljem - cijele sezone ćete uživati u njihovu bogatom okusu.