TKO JE ROĐEN NA ISTI DAN

Što se sve već zna o kraljevskoj bebi

22.07.2013 u 16:08

Bolnica St.Mary

Izvor: Pixsell / Autor: Chris Jackson/Press Association/PIXSELL

Bionic
Reading

Dok odbrojavamo minute ili sate do rođenja kraljevske bebe, svjetski mediji već znaju s kim će slaviti rođendane, koliko imena će imati i tko će joj biti na porođaju

Ako se u ponedjeljak rodi dijete princa Wililama i Kate Middletonbit će u horoskopu rak i dijelit će rođendan s brojnim poznatim osobama. Između ostalih, isti dan će puhati svjećice s poznatim glumcima Dannyjem Gloverom i Willemom Dafoeom, teen zvijezdom Selenom Gomez, dizajnerom Oscarom de la Rentom i političarom Bobom Doleom.

Ako pak odgodi izlazak do utorka, rodit će se na prelasku iz raka u lava, a svjećice će puhati isti dan kad i glumci Woody Harrelson, Daniel Radcliffe i Philip Seymour Hoffman, komičar Marlon Wayans te model Stephanie Seymour

Osim toga, vrijedni svjetski mediji potrudili su se izvući još štikleca o rođenju Williamovog i Kateinog djeteta.

Dijete plave krvi imat će najvjerojatnije tri ili četiri imena u čast svojim precima i članovima bliže obitelji, koliko ima većina članova kraljevske obitelji. Puno ime kraljice Elizabete tako je Elizabeth Alexandra Mary prema njezinoj majci, prabaki i baki. Princ William zapravo se zove William Arthur Philip Louis. Ako je vjerovati kladioničarima, ova će beba dobiti neko od sljedećih imena: Alexandra, Charlotte, Elizabeth ako je curica i George, Andrew ili James ako je dečko.

Članovima britanske kraljevske obitelji prezime nije potrebno, no ako to nužda zahtijeva, koriste prezime Windsor-Mountbatten koje je kombinacija imena Windsor koje je 1917. preuzeo kralj George V. i prezimena Mountbatten - prezimena obitelji princa Philipa. Kraljevsku bebu službeno će se zvati Njegovo/Njezino Kraljevsko Visočanstvo Princ/Princeza (ime) od Cambridgea.

Princ William kazao je kako će prisustvovati rođenju svog djeteta slijedeći tako stope svog oca Charlesa.

Britanska tradicija dugo je nalagala da na porođaju kraljevske bebe budu prisutni i predstavnici vlade. Kada je, primjerice, kraljica Elizabeta rođena, među liječnicima je bio i državni tajnik. Sadašnja državna tajnica rekla je kako se ta tradicija provodila kako bi i vlada bila sigurna da se doista radi o kraljevskoj bebi, a ne da je beba 'prokrijumčarena'. Sve je to povezano s događajem iz 1688., kada su se pojavile glasine da je navodno dijete kralja Jamesa II. zapravo bilo prošvercano u rađaonicu. Na Kateinu sreću, ovaj je običaj još davnih dana odbacio George VI.

Stroga tradicija nalaže proceduru obavještavanja javnosti o rođenju kraljevske bebe. Vjesnik putuje automobilom od bolnice do Buckinghamske palače noseći komadić papira na kojem piše djetetov spol, težina i vrijeme rođenja. Ta se obavijest tada stavlja na drvenu ploču ispred palače gdje je svi mogu vidjeti. Ova se vijest nekada široj javnosti priopćavala i radijskim putem, no sasvim je sigurno da će vijest najprije proširiti putem društvenih mreža.

Osim društvenih mreža, dijete će dočekati i pucnji iz 62 puške s londonskog Tornja te pucnjem iz 42 puške iz Green Parka nedaleko od palače. Pucnjevi se mogu očekivati u roku od šest sati nakon rođenja bebe.